Beogradske gazde ne spuštaju cenu iako se stanovi prodaju sve manje

24.06.2024

19:05

0

Autor: G.M.Š.

Podaci Republičkog geodetskog zavoda pokazuju da je u starogradnji cena porasla a u novogradnji malo pala u odnosu na prvi kvartal 2023.

Beogradske gazde ne spuštaju cenu iako se stanovi prodaju sve manje
Ilustracija - Copyright Profimedia

Na tržištu nekretnina u Beogradu vrti se trenutno oko pola milijarde evra, od čega na stanove otpada gotovo 480 miliona. To je kod stanova za 10% manje nego što je bilo pre godinu dana, pokazuju poslednji podaci Republičkog geodetskog zavoda (RGZ).

I pored očigledno manje prodaje, cene i dalje tvrdoglavo ostaju visoke. I to, što je još neverovatnije, u starogradnji koja se ne može „vaditi“ na veće troškove gradnje i skuplji repromaterijal.

U srpskoj prestonici prosečna cena kvadratnog metra površine starih stanova koji su prodati u prva tri meseca ove godine bila je 2.122 evra, što je za 5% više nego što je bila dvanaest u istom periodu prethodne godine.

Kod novogradnje, zabeležen je pad cena i one su sada manje za 3%.

U Beogradu sulude „lokalne“ razlike

Kod starogradnje najjeftiniji je kvadrat na katastarskoj opštini Stara Rakovica sa 1.757 evra a potom i na Čukarici, sa 1.965 evra. To je gotovo upola manje nego nego što je prosek u centralnim opštinama, na Vračaru (2.972) i Starom gradu (3.220).

Iako bi se moglo očekivati da su cene stanova koji su, ili bi bar trebalo da su, građeni novim savremenim materijalima i po novim tehnologijama, mnogo veće, tu situacija nije baš takva.

Cena najjeftinijih novih stanova kreće se u proseku od 2.193 evra po kvadratu u Staroj Rakovici i 2,230 evra na Zvezdari, do prestižnog Starog grada sa 4.105 evra i sada već izvikane a infrastrukturom nepotkrepljenih lokacija na Savskom vencu, gde je prosek 4.510 evra.

Cene porasle od 4% do 44%

Pomenute cene starogradnje postignute su uz, za srpske prilike mali, međugodišnji rast od 4,2% u Staroj Rakovici i 4,3% Starom gradu, do solidnih 11,1% na Voždovcu i 13,5% na Čukarici.

Kod novogradnje čak imamo i jednu opštinu gde je bio pad cene – na Zvezdari je prosečna cena sada manja za 2,7%. Međutim, već na sledećoj opštini sa najmanjim rastom, Savskom vencu, novi stanovi su sa novom cenom koja je 8,6% veća od one iz prvog kvartala 2023.

Ali taj rast nije ništa naspram onoga koliko su porasle cene na Čukarici i Staroj Rakovici, gde je prosečna cena sada 42,1% odnosno 45,2% veće nego što je bila.

Kriza na srpskom, i beogradskom, tržištu nekretnina traje već gotovo godinu dana ali  ni taj ne mali period nije uticao na to da cene padnu. Za oseku u prodaji stanova najviše se krive skupi stambeni krediti (mada je njima kamatna stopa maksimizirana od stane NBS od prošlog septembra do kraja 2024. godine), i očekivani pad njihove cene trebalo bi, navodno, da oživi tržište.

Prema poslednjim podacima Udruženja banaka Srbije, stambeni krediti (odnosno zaduženost građana ovim zajmovima) su u maju porasli za 2% međugodišnje, iako su oni ove godine zapravo skuplji nego s kraja 2023, pa se rasplet tek očekuje.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike