Postignut načelni dogovor u četiri tačke sa malinarima i hladnjačarima!

13.06.2024

19:29

0

Načelno je dogovoreno da se pojača kontrola izvoza maline radi praćenja konačne izvozne cene

Postignut načelni dogovor u četiri tačke sa malinarima i hladnjačarima!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dr Aleksandar Martinović postigao je danas načelni dogovor u četiri tačke sa predstavnicima udruženja malinara i hladnjačara.

Pre svega, načelno je dogovoreno da se ostane pri onome što je usaglašeno na sastanku održanom 31. maja 2024. godine, a to je da početna otkupna cena maline iznosi 250 dinara po kilogramu i da razmer dobiti proizvođača i hladnjačara bude u odnosu 60 prema 40 odsto od postignute izvozne cene, u korist proizvođača.

Učesnici sastanka saglasili su se i da se Vladi Srbije predloži formiranje Međuresorne radne grupe za jagodičasto i bobičasto voće, u čiji bi rad bili uključeni svi relevantni akteri, što podrazumeva i predstavnike države i proizvođače i otkupljivače maline.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede
 

Takođe, načelno je dogovoreno da se pojača kontrola izvoza maline radi praćenja konačne izvozne cene, kao i da se podrže napori Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstva finansija i Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Narodne skupštine Republike Srbije u vezi sa rekonfiguracijom podsticaja iz budžeta Republike Srbije, te da se u potpunosti i ozbiljno sagleda agrarni budžet države.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede
 

Sastanku su prisustvovali predstavnici udruženja, i to: Milutin Živković ispred Saveza „Srpska malina“ Nova Varoš, Dobrivoje Petrović iz Udruženja „Miker“ Užice, Zoran Milićević ispred Udruženja „Spas“ Kraljevo, zatim Mile Radojičić, Mileta Pilčević i Lazar Todorović ispred Udruženja malinara „Vilamet“ Arilje, Živan Marković iz preduzeća „Žileks - trgovina“ Valjevo, Dragan Tomić ispred Udruženja malih i srednjih hladnjačara „Breza“ Vladičin Han, Aleksandar Cojić iz preduzeća „Coja promet“ i Boban Mikić ispred preduzeća „Aleksinac“.

U razgovoru je učestvovao i predsednik Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Narodne skupštine Republike Srbije Marijan Rističević.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede čvrsto je opredeljeno da, u saradnji sa proizvođačima i otkupljivačima maline, drugim državnim organima, kao i naučnim institucijama u oblasti voćarstva, pristupi izradi dugoročne strategije o malinarstvu, sa ciljem da pruži podršku kako malinarima, tako i hladnjačarima, da udruženim i zajedničkim naporima ostvare uspeh na vrlo zahtevnom i izazovnom evropskom i svetskom tržištu maline.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike