Ministarstvo apeluje da se plaća 250 dinara za malinu

11.06.2024

11:56

0

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede apelovalo je danas na sve otkupljivače maline da se pridržavaju postignutog dogovora o iznosu početne otkupne cene maline

Ministarstvo apeluje da se plaća 250 dinara za malinu
AGroTV organska malina Živadinović Aleksandrovac 05 - Copyright Promo:24sedam/AgroTV

Povodom pritužbi većeg broja malinara, naročito iz južne Srbije, Mačve, Podrinja i Podgorine, da pojedini otkupljivači maline ne poštuju "dogovor od 31. maja", po kome početna otkupna cena maline iznosi 250 dinara po kilogramu i da isplaćuju značajno niže cene, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je apelovalo da se poštuje dogovor.

– Ministarstvo još jednom apeluje na sve otkupljivače maline da se pridržavaju postignutog dogovora o iznosu početne otkupne cene maline, kako bi se izbegla diskriminacija malinara, kao i ugrožavanje rentabilnosti njihovog poslovanja – navodi se u saopštenju.

Istovremeno, Ministarstvo ističe da je poštovanje dogovora o iznosu početne otkupne cene maline od 250 dinara po kilogramu važno i zbog učvršćivanja međusobnog poverenja između države, malinara i otkupljivača maline.

– Samo složni i jedinstveni, držeći se date reči i postignutog dogovora, možemo da obezbedimo uspeh naših malinara i otkupljivača na sve zahtevnijem i izazovnijem evropskom i svetskom tržištu malina – poručio je ministar Aleksandar Martinović.

Pojedina udruženja malinara negirala su ranije da dogovor uopšte poostoji. Iz Asocijacije proizvođača malina, u okviru koje je više udruženja, kažu da ostaju pri zahtevu za cenu od 400 dinara za kilogram, a u Udruženje Vilamet 350 dinara po kilogramu.

U nedelju je održan i protest malinara u Arilju.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike