Mali: Ekonomska razmena Srbije i Republike Srpske premašila milijardu evra - biće još veća

08.06.2024

16:07

0

Mali je istakao da je specijalizovana izložba EXPO 2027. najveća razvoja šansa za Srbiju, Srpsku i ceo region

Mali: Ekonomska razmena Srbije i Republike Srpske premašila milijardu evra - biće još veća
Copyright Tanjug/Marko Đoković

Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao je da je ekonomska razmena između Srbije i Republike Srpske prošle godine premašila milijardu evra, kao i da očekuje da će u budućnosti biti još veća.

Mali je na zajedničkoj sednici vlada Srbije i Srpske, u okviru Svesrpskog sabora, podsetio da je Srbija od 2018. godine do danas za projekte u lokalnim samouprava Srpske i u četiri grada u Federaciji Bosne i Hercegovine opredelila 100 miliona evra.

Mali je istakao da je specijalizovana izložba EXPO 2027. najveća razvoja šansa za Srbiju, Srpsku i ceo region.

Tanjug/Vladimir Šporčić
 

- To je najveća šansa, za podizanje infrastrukture, rast plata, penzija, da dođemo do magične cifre vrednosti godišnjeg BDP-a od 100 miliona evra, od čega će i Republika Srpska imati koristi - istakao je Mali.

Dodao je da će Srbija naredne sedmice izdvojiti 10 miliona evra za izgradnju auto-puta Bijeljina-Sremska Rača, kao i da će auto-put Kuzmin-Sremska Rača biti završen do kraja godine, ali i da će uskoro biti izabran izvođač radova i započeto projektovanje saobraćajnice od Požege do Kotromana na granici sa Republikom Srpskom.

- To će dodatno ubrzati protok robe i ljudi i približiti Srbiju i Srpsku - naglasio je Mali.

Naveo je i da ima mnogo planova kada je reč o železničkom saobraćaju, koji se odnose na prugu Beograd-Sarajevo, kao i investicije u oblasti energetike, poput poput projekata u gornjem toku Drine, kao što su hidroelektrane Paunci, Foča i Buk Bijela.

Dodao je da se radi mnogo kada je reč o prenosnom sistemu, odnosno na izgradnji Tranbalkanskog elektroenergetskog koridora.

Mali je istakao da je od velike važnosti i povezivanje privrednih komora Srbije i Srpske, kao i da se što pre napravi industrijska zona između Bijeljine i Zvornika, gde će se otvoriti nova radna mesta.

- To je osnova svega. To garantuje mir i stabilnost - zaključio je Mali.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike