Mali: Obezbedili smo 1,5 milijardi dolara po veoma povoljnim uslovima - kamata 4,7 odsto

06.06.2024

11:15

0

Republika Srbija je u sredu prvi put na međunarodnom tržištu emitovala održive obveznice (ESG), čime je prikupila sredstva za finansiranje održivog razvoja

Mali: Obezbedili smo 1,5 milijardi dolara po veoma povoljnim uslovima - kamata 4,7 odsto
Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

Prvi potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas Tanjugu da je naša zemlja prvi put na međunarodnom tržištu kapitala emitovala održive zelene obveznice i tako po veoma povoljnim uslovima obezbedila 1,5 milijardi dolara, na 10 godina po kamatnoj stopi od 4,7 odsto.

Mali je istakao da je na taj način država obezbedila dodatna sredstva i za finansiranje svih važnih projekata do 2027. godine i podsetio da je u okviru programa "Srbija 2027" planirano ulaganje u 323 projekta.

- Uspeli smo da prikupimo 1,5 milijardi dolara po izuzetno dobroj kamatnoj stopi. Mi smo na 10 godina prikupili novac po kamatnoj stopi od 4,7 odsto - rekao je Mali.

On je naglasio da šestomesečni evribor na današnji dan iznosi 3,7 odsto.

- Dakle, prikupili smo sredstva po stopi koja je samo jedan procentni pojam iznad evribora, što pokazuje izuzetno veliko poverenje investitora iz celog sveta u Srbiju, u naše projekte, u našu budućnost, u stabilnost naših javnih finansija - istakao je Mali.

Republika Srbija je u sredu prvi put na međunarodnom tržištu emitovala održive obveznice (ESG), čime je prikupila sredstva za finansiranje održivog razvoja, zelenih projekata i projekata kojima se podstiče društvena odgovornost.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike