„Oporezujte nas više“: Neki bogataši hoće da plate, svet ih ignoriše

19.01.2024

14:30

0

Grupa superbogataša je na Svetskom ekonomskom forumu (WEF) u Davosu ponovo pozvala na veće oporezovenje najbogatijih

„Oporezujte nas više“: Neki bogataši hoće da plate, svet ih ignoriše
Ilustracija - Copyright Pixabay

U otvorenom pismu na Svetskom ekonomskom forumu (WEF) u Davosu, grupa superbogataša je ponovo pozvala na povećanje poreza najbogatijima u cilju borbe protiv društvene nejednakosti.

– Iznenađeni smo što ne možete da odgovorite na jednostavno pitanje koje vam postavljamo već tri godine: Kada ćete oporezovati ekstremno bogate? – naveli su učesnici onlajn kampanje "Ponosan što plaćam više", tražeći odgovor od šefova država na WEF u Davosu, prenosi Dojče vele (DW).

Ono što je u toj kampanji posebno bitno je to što su njeni učesnici i sami među najbogatijim ljudima na svetu pošto je inicijativa okupila 260 milijardera i milionera.

– Troškovi za našu ekonomsku, socijalnu i ekološku stabilnost su ogromni i svakim danom rastu. Ekstremno i neproduktivno bogatstvo moglo bi da se iskoristi za ulaganje u demokratsku budućnost – navodi se u peticiji.

Potpisnici kampanje su između ostalih Valeri Rokefeler iz čuvene porodice koja je u Srbiji i dalje pojam bogataša, Ebigejl Dizni iz familije čije ime danas krasi svetsku „zabavljačku“ imperiju, ali i Austrijanka Marlen Engelhorn, čija je porodica svojevremeno osnovala nemačku hemijsku kompaniju BASF.

U osvrtu "Gardijana" na ovu inicijativu Gaj Sing-Votson, britanski farmer koji je postao preduzetnik i osnovao uspešnu kompaniju za isporuku kutija za povrće "Riverford", rekao je "da ceo svet, uključujući i najbogatije ljude, želi da oporezuje superbogate", ali...

- Pa gde je, pobogu, vođstvo naših izabranih predstavnika koji imaju moć da to zaista urade? Mi, najbogatiji, umorni smo od nečinjenja, tako da nije iznenađujuće da su radni ljudi, na oštrom kraju naših nameštenih ekonomija, izgubili svako strpljenje - kaže Sing-Votson.

Kad su u političari milioneri...

Međutim, većina superbogatih je i dalje veoma uzdržana ili negativno raspoložena prema eventualnom povećanju poreza za najimućnije osobe. Zašto "političari ništa ne urade" jasno je iz primera Velike Britanije.

„Skromni“ porez na bogatstvo od 1,7 odsto na 140.000 najbogatijih ljudi u Velikoj Britaniji mogao bi da prikupi više od 10 milijardi funti za pomoć u plaćanju javnih usluga, predložio je Kongres sindikata (TUC) prošle godine.

Najbogatijih 250 porodica u Velikoj Britaniji ima zajedničko bogatstvo od 748 milijardi funti (948 milijardi dolara), prema najnovijoj listi bogataša "Sandej tajmsa", što je povećanje u odnosu na 704 milijarde funti prethodne godine.

A na listi su bili premijer Riši Sunak i njegova supruga Akšata Murti na 275. mestu od 350, sa 529 miliona funti (670 miliona dolara) između njih, i 32-godišnji vojvoda od Vestminstera, sa 9,9 milijardi funti, na broju 11.

Jaz između bogatih i siromašnih raste, pošto je prema Svetskom izveštaju o nejednakosti za 2022. (World Inequality Report), više od trećine ukupnog privatnog bogatstva akumuliranog od sredine 1990-ih otišlo onima koji već spadaju u najbogatiji deo čovečanstva.

Na polovinu svetske populacije, odnosno na četiri milijarde najsiromašnijih ljudi, otpada samo 2% globalnog imetka.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike