Najbogatije svetske porodice za koje nikada niste čuli!

23.09.2021

18:18

0

Za Volmart, Mars, Hermes ili Roše smo svi čuli, ali malo ko u Srbiji zna da navede imena familija koje stoje iza ovih globalnih firmi

Najbogatije svetske porodice za koje nikada niste čuli!
Copyright Profimedia

Svi smo čuli i znamo, makar kroz magnovenje, o Rokfelerima, Vinderbiltima, Rotšildima, Dipontima ili Onazisu. Možda ne znamo tačno čime su se oni bavili ali znamo da su svi bili neverovatno imućni. Ali te porodice, nekada pojam “trulih bogataša“, danas su se manje-više preselile u istoriju. I sada planetu “tresu“ neka druga imena, od kojih prosečan čitalac vesti iz sveta ili biznisa u Srbiji malo koga zna.

Ime iz američkih filmova

Kada se pomene “Volmart“ većina nas zna da iza tog najvećeg lanca supermarketa na svetu (10.500 radnji) stoji porodica Volton. Treća generacija vlasnika lanca ove porodice iz Benovila u Arkanzasu raspolaže sa “skromnim“ bogatstvom od 238 milijardi dolara. Prilično dobar skor naslednika Sema Voltona koji je svoju prvu radnju otvorio, ne baš tako davne, 1945. godine, i svakako razlog da zauzmu prvo mesto na “Blumbergovoj“ listi najbogatijih familija na svetu.

Voltonovi Screenshot:Youtube/CNBS

Možda je opšte poznato i ime porodice Mars, ako ništa drugo zbog omiljenih čokoladica istog imena (ali i “snikersa“, “M&Ms“ ili “milki veja“). Slatkiše je Frenk Mars počeo da prodaje 1902. godine, a danas peta generacija porodice iz Meklina u Virdžiniji upravlja akcionarskim društvom u kome je njenih 142 milijarde dolara.

Džon Stilvel i Žaklin Mars Screenshot:: Youtube/TheRichest

Uz ove dve familije, nešto su poznatije dve sledeće porodice – francuska Hermes i saudijska Al Saud. Prva je poznata po luksuznoj modnoj robi (ženske torbe i šalovi pre svega), čija prodaja je šestoj generaciji donela 112 milijardi dolara imetka.

Predstavnik porodice, direktor Hermesa: Aleks Duma, Screenshot: Youtube/WSJ

O porodici koja nosi ime cele države, Al Saud, slobodno se može reći da poseduje celu Saudijsku Arabiju, i da joj imetak okruglo iznosi 100 milijardi dolara.

A onda “no name” za Srbe

I tu se sa popularnošću na ovim prostorima lista završava, jer već za familiju Koh, koja se uvukla na treće mesto Blumbergove liste, i to odmah iza Marsovih, znaju samo upućeniji. A Kohovi iz Vičite u Kanzasu (SAD), braća Frederik, Čarls, Dejvid i Vilijam su zajedno teški više od 124 milijarde dolara. Njih dvojica, Čarls i Dejvid Koh i dalje upravljaju istoimenim petrohemijskim konglomeratom koji je prošle godine zaradio 115 milijardi dolara.

Već šesta najbogatija familija je potpuna nepoznanica za nas u Srbiji, čak i ako smo ljubitelji TV serija iz Bolivuda. Naime, indijska porodica Ambani iz Mumbaja bavi se energetikom, telekomunikacijama, petrohemijom… Na svemu tome stekla je, već u drugom kolenu, 94 milijarde dolara. Odličan rezultat za firmu koja je nastala iz male kancelarije koju je Dirubhai Ambani otvorio tek 1957. godine.

Kod sledeće porodice na listi prepoznajemo firmu, ali ne i prezime. Za “Šanel“ smo svi čuli, čak i ako nikada nismo kupili neki od njihovih skupocenih parfema ili garderobe. Međutim kada bi vas neko pitao da li znate za “neke Verthajmere“, belo bi ga gledali. A to je porodica braće Alenda i Žerarda čiji je deda finansirao legendarnu Koko Šanel, i koja sada komanduje kompanijom i od nje je sakupila 62 milijarde dolara.

Samo za pasionirane

I od sledeće tri porodice u Top 10, Džonson, Tomson i Beringer, možda je neko u najširoj javnosti čuo za Tomsonove. Eventualno kao pasionirani čitač vesti iz sveta, jer “Tomson-Rojters“ je čuvena globalna medijska agencija i provajder finansijskih podataka i servisa. Od kada je Kanađanin Roj Tomson kupio svoje prve novine 1934. godine, pa do danas, naslednicima je ostala 61 milijarda dolara.

Američka porodica Džonson, iz Bostona, bavi se finansijama i fondovskim investiranjem, poslovima u kojima je sakupila takođe 61 milijardu dolara.

Pročitajte još:

Poslednju porodicu iz prvih deset znaju samo oni iz sveta medicine ili su pasionirani čitači deklaracija sa kutija s lekovima. Beringeri, sa Baumahovima, su porodica koja već 150 godina upravlja farmaceutskom kućom “Beringer Ingelhajm“, i koja je za to vreme stekla nešto manje od 60 milijardi dolara.

A milijarderskih familija, naravno ima još. Već sa “očevinom“ od 40 do 50 “i kusur“ milijardi dolara tu su i KargilMekmilan iz Mineapolisa (“Kargil“, hrana, poljoprivreda, finansije, industrija), pa tamo tek od 12. mesta na svetu dolaze Evropljani – nemačka familija Aldi (“Aldi“, trgovinski lanac), Lauder (“Este Lauder“, kozmetika), Švajcarci HofmanOeri (“Roše“, farmacija), Mulijez (“Ošan“, trgovinski lanac) i mnogi drugi.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike