Ni za kralja (više) nema „labavo“: Holandski monarh ostaje bez pola plate?

19.01.2024

12:11

0

Holandski kralj Vilem-Aleksander uskoro bi mogao da bude oporezovan

Ni za kralja (više) nema „labavo“: Holandski monarh ostaje bez pola plate?
Vilem-Aleksander - Copyright Profimedia

Monarh Holandije mogao bi da uskoro izgubi gotovo polovinu svoje godišnje plate, pošto parlament razmatra novi zakon koji bi oporezovao prihode kraljevske porodice.

Takav predlog, koji su poslanici levih stranaka - Demokratske 66, Socijalističke partije (SP) i Radničke partije (PvdD) - podneli ove nedelje, ima dvotrećinsku podršku koja mu je bila potrebna za usvajanje u oba doma holandskog parlamenta, piše "Politiko".

– Važno je da kralj plaća i porez na dohodak. Nastavnici i policajci to rade, a svi su javnoj službi – rekao je poslanik vladajuće partije Demokrate 66, Džust Sneler, lokalnim medijima.

Predlog je podržao i odlazeći holandski premijer Mark Rute, koji se ranije protivio oporezivanju prihoda kraljevske porodice.

– Uopšte ne bih bio protiv toga, ali je izuzetno složeno – rekao je Rute u četvrtak.

Holandija ima progresivan sistem poreza na dohodak, koji za plate preko 75.518 evra predviđa porez od 49,5%, što znači da bi sa platom od oko 1,1 milion evra godišnje, koliko za obavljanje svojih dužnosti prima, holandski kralj morao da izdvoji oko 500.000 evra za porez na dohodak.

Sličan predlog podnet je prošle godine, ali je umesto neophodne dvotrećinske podrške, dobio prostu većinu.

Međutim, stranke koje su ranije podržavale predlog da kralj plaća porez na dohodak sada imaju 112 od 150 mesta u Predstavničkom domu i najmanje 50 od 75 mesta u Senatu, prenosi Politiko pozivajući se na NL Times.

Prema holandskom ustavu, kralj Vilem-Aleksander i njegova porodica ne moraju da plaćaju porez na godišnju naknadu koju primaju za obavljanje svojih kraljevskih dužnosti. Oni su, takođe, oslobođeni poreza na nasledstvo i ličnu imovinu u nekim okolnostima.

Holandska kraljica Maksima prima naknadu od 431.000 evra, dok princeza Amalija, koja će jednog dana stupiti na tron, ima pravo na 300.000 evra, ali se tog prava odrekla pre tri godine.

Ukupni troškovi finansiranja holandske kraljevske porodice ove godine povećani su za 11% u odnosu na prošlu, i iznose 55 miliona evra.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike