Paušalcima stižu poreska rešenja, pomeren rok za akontaciju

24.01.2024

15:13

0

Poreska uprava (PU) Srbije saopštila je danas da je izvršila obračun poreza na prihode od samostalne delatnosti i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za 2024.

Paušalcima stižu poreska rešenja, pomeren rok za akontaciju
Ilustracija - Copyright Profimedia

Vlasnici privrednih društava iz samostalne delatnosti, koji porez na prihode i doprinose plaćaju na paušalno utvrđeni porez na prihod, počeli su da u svoje poreske e-sandučiće dobijaju rešenja obračuna poreza na prihode i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za 2024. godinu.

Kako se navodi, dostavljanje rešenja o utvrđenim poreskim obavezama preduzetnicima paušalcima, kao i izveštaja o načinu utvrđivanja paušalnog prihoda, vršiće se od 23. do 28. januara u elektronskom obliku, postavljanjem u poresko sanduče na portalu Poreske uprave Srbije, ePorezi – saopšteno je iz Poreske uprave.

Navodi se i da se rok za uplatu prve akontacije, za januar 2024. godine, pomera sa 15. februara zbog državnog praznika i neradnih dana, na 19. februara.

Uz poreska rešenja, obveznicima će biti dostavljeni i primeri popunjenih uplatnica za porez i doprinose za obavezno socijalno osiguranje sa QR kodom.

Iz PU naglašavaju i da se rešenje smatra dostavljenim danom postavljanja u poresko sanduče, shodno odredbama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Dodaje se i da se mesečne akontacije po osnovu poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za 2024. godinu, uplaćuje sa pozivom na broj, u čijoj je strukturi broj odobrenja za plaćanje (BOP) dodeljen za 2024. godinu.

Poreska uprava podseća da se na portalu te uprave može pristupiti korišćenjem kvalifikovanog elektronskog sertifikata, koji izdaje pet sertifikacionih tela u Srbiji (MUP, JP PTT, Privredna komora Srbije, Halcom, E-Smart Systems), kao i putem aplikacije ConsentID i sertifikata u klaudu.

Poreski obveznici se za sva pitanja  dodatno mogu informisati preko Kontakt centra Poreske uprave na brojeve telefona: 0700/700-007 i 011/6969069, i na šalteru "Vaš poreznik" u filijalama PU.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike