„Bolja cena“: Vlada sprema proširenje korpe jeftinih proizvoda

15.03.2024

11:39

0

Autor: R.B.

Ministar trgovine Tomislav Momirović kaže da se pregovara sa trgovcima i proizvođačima kako bi se proširio broj proizvoda u okviru državne akcije obaranja inflacije

„Bolja cena“: Vlada sprema proširenje korpe jeftinih proizvoda
Ministar Tomislav Momirović - Copyright FOTO TANJUG/ MUST/ ĐORĐE KRSTIĆ

Akcija Vlade Srbije "Bolja cena" značajno je doprinela obaranju cena i zato će u novim okolnostima biti doneta novu mera i omogućeno da se još više proizvoda može kupiti po povoljnijoj ceni, najavio je danas ministar trgovine Srbije Tomislav Momirović.

– Pratimo šta se događa na tržištu, pregovaramo sa trgovcima, proizvođačima, dobavljačima i izaći ćemo uskoro sa novom akcijom – rekao je za RTS Momirović podom Svetskog dana potrošača koji se danas obeležava.

U okviru akcija "Bolja cena" trenutno se nalazi 36 proizvoda, a najave da će taj broj biti povećan aktuelne su od kraja prošle godine.

Momirović je rekao da da je inflacija oboren u Srbiji zajedničkim aktivnostima Vlade Srbije i Narodne banke.

– Nećemo se zaustaviti dok inflacija ne padne ispod tri odsto – rekao je Momirović.

U februaru je inflacija u Srbiji pala na 5,6%, a pre godinu dna, u martu 2022, bila je na veoma visokih 16,2%. Prema računici Republičkog zavoda za statistiku iz decembra prošle godnie, akcija „Bolja cena“ je imala značaj u obaranju inflacije u periodu oktobar - novembar 2023. u poređenju sa septembrom 2023. godine u proseku za oko 18,1%, odnosno za 1,9 procentnih poena.

Što se tiče zaštite potrošača Momirović je naveo da je u proteklih godinu i po sprovedeno 5.000 nadzora tržišne inspekcije i da je 40 odsto tih postupaka rešeno sporazumno sa trgovcima.

Pravo potrošača, kako je istakao Momirović, nije neko apstraktno pravo, već je to pravo svakog građanina da njegov teško zarađeni novac bude adekvatno vrednovan, a obaveza je države da to pravo štiti.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike