Bezos pretekao Maska: Osnivač Amazona najbogatiji na svetu

05.03.2024

10:41

0

Autor: R.B.

Američki preduzetnik i izvršni direktor kompanije Tesla Ilon Mask je nakon više od devet meseci pao sa prvog mesta Blumbergove liste milijardera

Bezos pretekao Maska: Osnivač Amazona najbogatiji na svetu
Džef Bezos - Copyright Profimedia

Osnivač firme „Amazon“, Džef Bezos, ponovo je najbogatiji čovek na svetu i sa trona je nakon devet meseci svrgnuo Ilona Maska. Akcije Maskove „Tesle“ su u ponedeljak pale za 7,2% i njegovo bogatstvo sada iznosi oko 198 milijardi dolara, dok Džef Bezos poseduje imetak vredan nešto veći od 200 milijardi dolara.

Jaz u bogatstvu između Maska i Bezosa, koji je u jednom trenutku iznosio čak 142 milijarde dolara, se smanjuje pošto se akcije „Amazona“ i „Tesle“ na berzi kreću u suprotnim pravcima.

Akcije najvećeg zapadnog onlajn trgovca „Amazona“ su se više nego udvostručile od kraja 2022. godine, dok je vrednost deonica najvećeg zapadnog proizvođača električnih automobila pala za 50% u odnosu na vrhunac iz 2021. godine, prenosi „Blumberg“.

„Tesline“ akcije su pale u ponedeljak nakon što su preliminarni podaci pokazali da su isporuke iz njene fabrike u Šangaju pale na najniži nivo u poslednjih više od godinu dana.

Nasuprot tome gigant onlajn trgovine „Amazon“ beleži najbolji rast prodaje preko interneta od početka pandemije.

Džef Bezos je poslednji put bio na čelu „Blumergove“ liste milijardera u 2021. godini, a najveći deo njegovog bogatstva potiče od 9,6% udela u Amazonu, kompanije koju je osnovao.

Bezos se u 2021. godini povukao sa pozicije izvršnog direktora Amazona, a njegovu funkciju je preuzeo Endi Džesi, preneli su mediji.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike