Rekordna kapitalizacija bitkoina

05.03.2024

10:08

0

Autor: R.B.

Sa cenom vrlo blizu istorijskih 69.000 dolara, bitkoin je dostigao ukupnu tržišnu vrednost od 1,35 biliona dolara

Rekordna kapitalizacija bitkoina
Copyright Pixabay

Tržišna kapitalizacija bitkoina, odnosno ukupna vrednost svih bitkoina na tržištu pomnožena s trenutnom vrednošću u dolarima, dostigla je 1,35 biliona dolara (1.350 milijardi), pokazuju podaci CoinGecka koje prenosi „Blumberg Adrija“.

Prethodni rekord bio je 1,28 biliona i postignut je novembra 2021. godine, kada je najpopularnija kriptovaluta skočila na istorijskih 68.991,85 dolara.

Screenshot: Binance.com
Vrednost bitkoina u poslednjih mesec dana

 

Trenutno bitkoin još nije toliko visoko, sad je na 66.928 dolara (na koje je pao sa 68.804 dolara), ali je u međuvremenu narastao broj bitkoina.

Istorijski gledano, rekordna tržišna vrednost "bila je pouzdanija naznaka za pomeranje cene u smislu početka nove faze tržišta", rekao je David Lavant, šef istraživanja u kripto-brokerskoj kući fokusiranoj na rad sa institucionalnim klijentima „FalconX“.

Potražnja koja dolazi od novih američkih ETF spot bitkoin fondova, kojima se trguje na berzi, kao i predstojeće smanjenje rasta ponude izvorne kriptovalute, podstakli su nedavne dobitke.

ETF-ovi poput onih kompanija „Blekrok“ i „Fideliti“, privukli su više od sedam milijardi dolara neto priliva od debitovanja fondova 11. januara.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike