Podneli ste zahtev za banju? Proverite da li ste na listi

01.03.2024

07:35 >> 09:09

0

Lista penzionera s pravom na odlazak u banju biće objavljena danas, a prigovori su mogući do 8. marta

Podneli ste zahtev za banju? Proverite da li ste na listi
Copyright 24sedam/Goran Sivački

Da li im je odobren zahtev za rehabilitaciju u nekoj od srpskih banja o trošku Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, penzioneri mogu da provere od danas, kada će Fond PIO objaviti rang-listu.

- Ove godine pristiglo nam je preko 60 hiljada zahteva za besplatnu rehabilitaciju u banjama, a njih 21.500 ostvarilo je pravo. Sredstva koja se izdvajaju za društveni standard za čak 77 odsto su veća u odnosu na prethodnu godinu, s jedne strane zbog pojačane naplata doprinosa u poređenju sa istim periodom prošle godine, a sa druge zato što se, na osnovu izmena Zakona o PIO, za društveni standard sada izdvaja 0,15 odsto od izvornih prihoda Fonda, u odnosu na dosadašnjih 0,10 procenata” - rekao je za Tanjug zamenik direktora Fonda PIO Aleksandar Milošević.

Naveo je da se za finansiranje oporavka penzionera u banjama izdvaja 85 odsto, što je nominalno 1,05 milijardi dinara od ukupno izdvojenih 1,24 milijarde dinara sredstava za unapređenje društvenog standarda u ovoj godini.

- Iz tih razloga Fond će tokom 2024. godine moći da uputi 21.500 penzionera na besplatnu rehabilitaciju, što je najveći broj do sada - istakao je Milošević.

Podsetio je da Fond snosi troškove rehabilitacije korisnika penzije u trajanju od 10 dana u toku kalendarske godine, u jednoj od 25 ustanova predviđenih Pravilnikom o društvenom standardu korisnika penzija RF PIO, putne troškove u visini cene autobuske, odnosno vozne karte II razreda, kao i troškove smeštaja i prevoza pratioca korisnika koji je ostvario pravo na pomoć i negu drugog lica i u drugim izuzetnim slučajevima.

- Korisnik penzije se na rehabilitaciju upućuje prema iskazanoj želji, u skladu sa smeštajnim kapacitetima ustanove, koja nije kontraindikovana njegovoj medicinskoj dokumentaciji - rekao je Milošević.

Ukazao je da Fond PIO korisnicima obezbeđuje kompletan desetodnevni boravak u banji, a to znači da je, pored usluge smeštaja i punog pansiona, svakom korisniku obezbeđen lekarski pregled prilikom prijema sa formiranjem istorije bolesti, EKG, osnovne i ciljane laboratorijske analize, redovne lekarske vizite svakog radnog dana, prisustvo dežurnog lekara posle podne, noću i neradnim danima, kao i sve terapijske procedure iz oblasti iz kojih se pružaju usluge - najmanje tri vrste terapija i izdavanje otpusne liste.

Prema njegovim rečima, najveće interesovanje vlada za Vrnjačku banju, Banju Koviljača, Banju Kanjiža, Sokobanju.

Prigovor do 8. marta

“Po objavljivanju konačne rang-liste, Fond će slati pisana obaveštenja korisnicima da su ostvarili pravo na rehabilitaciju u ustanovi, kao i obaveštenja o spisku oblasti iz kojih se pruža rehabilitacija i specifikaciji usluga koje će im obavezno biti pružene prilikom korišćenja rehabilitacije. Istovremeno, Fond će RH centrima dostavljati spiskove korisnika koji su ostvarili pravo, a u narednom periodu iz RH centara će pozivati korisnike kako bi sa njima dogovorili termin boravka”, objasnio je Milošević.

Oni za koje je odlučeno da ne ispunjavaju uslove za odlazak na besplatnu banjsku rehabilitaciju mogu svoj prigovor da podnesu nadležnoj komisiji od 4. do 8. marta.

Komisija je dužna da u roku od pet dana od dana objavljivanja liste razmotri podnete prigovore, obavesti podnosioce prigovora i na osnovu eventualnih izmena utvrdi konačnu rang-listu penzionera koji su ostvarili pravo na oporavak, prenosi Tanjug.

U skladu s tim, konačna rang-lista će biti objavljena 14. marta, nakon čega će uslediti i prvi pozivi korisnicima za upućivanje na oporavak.

Pravo na banjski oporavak o trošku Fonda PIO, u trajanju od 10 dana, imaju korisnici starosnih, prevremenih starosnih, invalidskih i porodičnih penzija sa primanjima do 39.850 dinara.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike