Penzioneri, evo ko od danas može da se prijavi za odlazak u banju

09.01.2024

13:52

0

Autor: R.B.

Prijava za još jednu subvenciju penzionerima počela ej dans i traje do 25. januara

Penzioneri, evo ko od danas može da se prijavi za odlazak u banju
Copyright 24sedam/Goran Sivački

Penzioneri koji zadovoljavaju uslove mogu od danas da se prijave za besplatnu rehabilitaciju u zdravstveno-stacionarnim ustanovama i banjsko-klimatskim lečilištima u Srbiji, objavio je Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (Fond PIO)

Za odlazak u banju mogu da se prijave svi penzioneri čije prebivalište je u Srbiji a čija penzija ne prelazi 39.850 dinara i koji nemaju dodatna primanja.

Na pravo za odlazak u banju ne utiče to da li je pravo na penziju ostvareno primenom domaćih propisa ili je penzija ostvarena u inostranstvu.

Prijava traje do do 25. januara.

Ograničenje, osim iznosa penzije, je i da penzioner nije koristio pravo na rehabilitaciju u poslednje tri godine (od 2020.).

Da bi se dobila ova državna subvencija potrebno je u prijavi podneti sledeću dokumentaciju:

  • popunjenu prijavu sa izjavom gde želi da se koristi rehabilitacija;
  • izjava kojom se ovlašćuje Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje da u ime penzionera i za njegov račun zaključi ugovor o poslovnoj saradnji sa ustanovom u kojoj će koristiti pravo na rehabilitaciju (banjom);
  • medicinsku dokumentaciju (ukoliko je korisnik poseduje ali nije obavezna);
  • penzijski ček;
  • dokaz o visini penzije iz inostranstva.

Prijave se podnose udruženjima, odnosno odborima korisnika penzija sa područja filijale gde penzioneri imaju prebivalište, a mogu se podneti i u najbližoj organizacionoj jedinici Fonda PIO, ukoliko penzioner u vreme podnošenja prijave boravi van svog mesta stanovanja.

Penzioneri sa Kosova i Metohije (KiM) sa prebivalištem, odnosno boravištem van teritorije KiM, prijave podnose najbližoj filijali Fonda PIO.

Članstvo u penzionerskim organizacijama nije uslov za korišćenje ovog prava, ističu iz Fonda.

Rang lista korisnika penzije koji su ispunili uslove za besplatan boravak u banjama biće objavljen 24. radnog dana od dana isteka oglasa.

Završni spisak penzionera koji će moći o trošku Fonda PIO na oporavak objavljuje se na oglasnim tablama organizacija korisnika penzija, odnosno Saveza penzionera Srbije i Udruženja penzionera Srbije „Nezavisnost”, kao i Direkcije Fonda, Pokrajinskog fonda i filijala Fonda.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike