Nafta se vratila ispod 82 dolara

15.02.2024

10:11

0

Autor: R.B.

Rast zaliha crnog zlata u SAD spustio cenu ispod februarskog prosečnog nivoa

Nafta se vratila ispod 82 dolara
Ruska nafta - Copyright AP Photo/Dmitry Lovetsky

Sirova nafta tipa brent na svetskom je tržištu pala na 81,6 dolara za barel, vezavši dva dana sa cenom manjom od 82 dolara.

Padu cene „kumovali“ su podaci da su zalihe američke sirove nafte porasle najviše od novembra, držeći referentne vrednosti u ovogodišnjem uskom rasponu, javlja „Blumberg Adrija“.

Američke zalihe su se prošle sedmice povećale za više od očekivanih 12 miliona barela, a povećale su se i zalihe u repernom saveznom skladištu nafte u Kušingu (Oklahoma). Ipak, zalihe dizela i benzina pale su zbog prekida rada nekih rafinerija.

Screenshot: ICE berza
Cena brenta u poslednja tri meseca

 

– Tržišta su bila šokirana količinom povećanja zaliha sirove nafte. Očekujemo da će tržište nafte ostati uglavnom uravnoteženo u 2024, s cenama koje će se zasad verovatno zadržati oko trenutnih nivoa, rekao je – rekao je Han Žong Liang, investicioni strateg u „Standard Čartered“

Sirova nafta još nije uspela da pređe raspon od 10 dolara po barelu ove godine – sve s napetostima na Bliskom istoku i naporima OPEk+ da obuzdaju proizvodnju, suprotstavljenim snažnim zalihama izvan kartela i zabrinutošću da će rast svetske potražnje usporiti tokom 2024.

Prepreku takođe predstavljaju i očekivanja da bi kamatne stope u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) mogle ostati visoke duže vremena, jer se inflacija i dalje opire merama Feda.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike