Biće više kontrole na terenu: Tržišna inspekcija dobila automobile

08.02.2024

15:09

0

Autor: R.B.

Uz 37 novih automobila inspekcija će moći da bolje radi terenske kontrole, kaže resorni ministar

Biće više kontrole na terenu: Tržišna inspekcija dobila automobile
Ilustracija - Copyright Pixabay

Ministarstvo trgovine je danas uručilo svojim tržišnim inspektorima 37 novih automobila.

– Ovime se omogućava da inspektori budu prisutniji na terenu cele Srbije i efikasniji u borbi protiv sive ekonomije i zaštite prava potrošača – izjavio je danas ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović.

On je nakon dodele ključeva novih automobila za tržišnu inspekciju podsetio da je na početku mandata obećao veliku podršku u jačanju tehničkih i ljudskih kapaciteta tržišne inspekcije, kako bi ova služba bila efikasnija u radu sa ciljem stvaranja jednakih uslova za poslovanje za sve, saopštilo je ministarstvo.

Dodao je da je srećan što vidi da će inspektori raditi u boljim uslovima, a novi automobili su prema njegovim rečima, samo pokazatelj brige koju Ministarstvo trgovine ima prema inspekciji, a čija je osnovna funkcija da bude nosilac u borbi protiv sive ekonomije.

– Svaki uloženi dinar u inspekciju višestruko se vraća kroz budžetske prihode. Ovo je samo početak takvog ulaganja jer je za ovu godinu planirana nabavka još oko 30 motornih vozila, a sve sa ciljem obezbeđivanja bržeg i efikasnijeg reagovanja na izazove u oblasti trgovine i zaštite potrošača širom zemlje – rekao je Momirović.

DRI utvrdio probleme kod turizma i hrane

Da inspekcijske službe u Srbiji imaju problem, dali zbog kadrova ili tehnike, utvrdio je i Državn i revizor. U kontroli Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva turizma utvrđeno je da je slaba kontrola hrane u Srbiji a da se ne kontroliši dobro ni najposećenija turistička mesta, zbog čega trpe i građani i budžet.

Tako, na primer, DRI je našta da "u Vrnjačkoj banji, na Tari i Zlatiboru republička i lokalna turistička inspekcija nisu izvršile nijedan nadzor naplate i uplate boravišne takse za 2020, 2021. i 2022. godinu".

Istakao je da briga o tržišnoj inspekciji ne podrazumeva samo ulaganje u tehničku opremljenost, već osnovni pravac njenog jačanja i investiciju u ljudske kapacitete.

– Odlučni smo da obezbedimo adekvatne resurse i podršku za rad naših inspekcijskih organa kako bismo osigurali poštovanje propisa i zaštitili interese naših građana i privrede – naglasio je Momirović.

Na konkursu koji je završen početkom ove godine u radni odnos su primljena 24 nova inspektora.

– Planirana su i dalja zapošljavanja zbog sve obimnijeg i kompleksnijeg posla koji ova inspekcija radi, naročito sa aspekta usaglašenosti i bezbednosti proizvoda, suzbijanja trgovine krivotvorenim proizvodima, a što su i trendovi koji prate evropsku regulativu i evropska tržišta – rekao je Momirović.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike