Za vlasnike banaka nema krize: Unikredit deli ceo profit

05.02.2024

13:17

0

Italijanska bankarska grupa Unikredit saopštila je da ima profit od 8,6 milijardi evra

Za vlasnike banaka nema krize: Unikredit deli ceo profit
Lepo vreme (26) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Profit Unikredit banke je u 2023. godini povećan za više od 50% međugodišnje, na 8,6 milijardi evra. To je nešto iznad prognoza analitičara od 7,9 milijardi evra.

Ali to što je „prebačen plan“ nije i jedino što će razgaliti vlasnike akcija banke jer odlučeno je da se akcionarima podeli svih 100% neto dobiti za 2023. godinu.

Profit banke Unikredit u četvrtom kvartalu 2023. godine je iznosio 1,9 milijardi evra, što je za 500 miliona evra više nego u istom kvartalu 2022. godine, prenosi ANSA.

Četvrti kvartal 2023. godine je za Unikredit bio dvanaesti uzastopni kvartal kvalitetnog profitabilnog rasta, što je neosporan dokaz "jedinstvene i pobedničke strategije", izjavio je izvršni direktor banke, Andrea Orsel.

Akcije banke su danas, nakon objave rezultata za celu 2023. godinu i četvrti kvartal prošle godine, porasle na berzi za više od 10 odsto.

I nemačka Dojčebanka je u četvrtak saopštila da je u poslednjem kvartalu imala neto dobit od 1,3 milijarde evra, što je takođe bilo više od očekivanja analitičara.

Procena je da će rvropske banke akcionarima isplatiti kroz dividende oko 70 milijardi evra profita za 2023. godinu, izjavio je krajme prošle godine šef bankarske supervizije u Evropskoj centralnoj banci (ECB), Andrea Ernia, u intervjuu za „Blumberg TV“.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike