Turcima kafići poskupeli 92%, lira ponovo na istorijskom dnu

05.02.2024

09:44

0

Godišnja stopa inflacije u Turskoj je u januaru ubrzala na 64,86% a lokalna valuta dosegla novi istorijski minimum prema dolaru

Turcima kafići poskupeli 92%, lira ponovo na istorijskom dnu
Hafize Gaye Erkan, bivša guvernerka Centralne banke Turske - Copyright Profimedia

Sa decembarskih 64,77 odsto, godišnja stopa inflacije je u Turskoj povećana na 64.86%, objavio je danas Turkstat. Godišnja stopa bazne inflacije u Turskoj u januaru iznosi 70,5%.

Inflacija u Turskoj je najviša u poslednjih 14 meseci a lira stoji još gore jer je dosegla dosadašnji apsolutni minimum od 30,55 lira za jedan američki dolar.

Na godišnjem nivou su u januaru najviše porasle cene usluga u hotelima, kafeima i restoranima, za 92%, kao i u obrazovanju 80%, zdravstvu 79%, transportu 78%, navodi se na veb stranici zvanične statistke.

Alkoholna pića i duvan su godišnje poskupeli za 62%, odeća i obuća za 41%, a hrana i bezalkoholna pića za 70%.

Na mesečnom nivou je inflacija skočila za 6,7% u odnosu na decembar.

Centralna banka Turske (TCMB) je prethodno u decembru povećala referentnu kamatnu stopu na 42,5% sa 40%, saopštivši da postojeći nivo domaće tražnje, stabilni rast cena u sektoru usluga i geopolitički rizici i dalje vrše pritisak na rast inflacije u Turskoj, preneli su mediji.

U međuvremenu je predsenik države Redžep Tajip Erdogan ponovo postavio guvernera centralne banke i ministara finansija. Umesto Hafize Gaje Erkan, prve guvernerke u istoriji, koja je na toj poziciji bila od juna 2023, dolazi Fatih Karahan. On je bio zamenik guvernera a pre toga glavni ekonomista „Amazona“ gde je došao iz Federalnih rezervi Njujorka.

To je peti guverner TCB u poslednjih pet godina.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike