Zoran Popović: Misija našeg fonda je da osnažimo investitore kroz odgovorno i profesionalno upravljanje

01.02.2024

18:38

0

Zoran Popović, predsednik Nadzornog odbora investicionog fonda Vista Rica: Naša vizija je da postanemo vodeći otvoreni alternativni investicioni fond, prepoznat po izvrsnosti u upravljanju sredstvima i pružanju jedinstvenih prilika za finansijski rast naših investitora.

Zoran Popović: Misija našeg fonda je da osnažimo investitore kroz odgovorno i profesionalno upravljanje
Vista Rica - Copyright 24sedam

NIN u razgovoru sa gospodinom Zoranom Popovićem, predsednikom Nadzornog odbora investicionog fonda Vista Rica.

BUDUĆNOST INVESTIRANJA

NIN: Gospodine Popoviću, kako je nastala ideja za osnivanje fonda Vista Rica?

Zoran Popović: Ideja za osnivanje fonda Vista Rica proistekla je iz potrebe da se domaćim i stranim investitorima pruži prilika za ulaganje u alternativne investicione fondove u Srbiji, na način koji je transparentan, profesionalan i usklađen sa najvišim svetskim standardima. 

24sedam
 

NIN: Kako biste opisali misiju i viziju fonda Vista Rica?

Zoran Popović: Misija našeg fonda je da osnažimo investitore kroz odgovorno i profesionalno upravljanje fondom, pružajući im održive prinose putem dugoročne strategije i uz diverzifikovane rizike ulaganja u finansijske instrumente na međunarodnim i domaćim tržištima. Naša vizija je da postanemo vodeći otvoreni alternativni investicioni fond, prepoznat po izvrsnosti u upravljanju sredstvima i pružanju jedinstvenih prilika za finansijski rast naših investitora. Alternativni fondovi, za razliku od tradicionalnih, imaju širi spektar ulaganja, te smo prepoznali potrebu da tržištu ponudimo drugačije odnosno alternativne niše investiranja.

NIN: U kom pravcu planirate da razvijate fond u narednom periodu?

Zoran Popović: Planiramo da kontinuirano proširujemo naš portfelj investicija, s posebnim fokusom na diversifikaciju i prilagodljivost tržišnim uslovima. U današnjem digitalnom dobu, tehnologija može pružiti mnoge prednosti, uključujući bolje praćenje portfelja, automatizaciju procesa i pružanje boljeg korisničkog iskustva, a s obzirom na sve veću važnost održivih investicija, razmatranje ESG (ekoloških, društvenih i upravljačkih) faktora može biti ključno za dugoročni uspeh fonda. Takođe, želimo da investiramo u obrazovanje i edukaciju kako bismo podigli svest o značaju alternativnih investicija među potencijalnim investitorima.

NIN: Kakav je vaš stav o trenutnom poslovnom okruženju u Srbiji za investicione fondove?

Zoran Popović: Srbija se poslednjih godina pokazala kao atraktivno tržište za investicione fondove, sa sve većim brojem investitora i naprednim regulatornim okvirom harmonizovanim sa regulativom Evropske unije. Srbija je smeštena na raskrsnici puteva između nekoliko važnih ekonomskih centara, čineći je mostom između zapadnih i istočnih finansijskih tržišta.

Ekonomija Srbije je demonstrirala impresivan rast i smanjenje javnog duga, što je zasigurno privuklo pažnju globalnih investitora. Troškovi poslovanja i proizvodnje u Srbiji su izuzetno konkurentni, čineći je idealnom destinacijom za investicije u raznim sektorima. Vlada Srbije je prepoznala važnost stranih investicija i aktivno radi na stvaranju pozitivnog poslovnog okruženja, nudeći različite podsticaje i olakšice.

Dodatno, Srbija je na pragu investicionog rejtinga, što će u ogromnoj meri otvoriti prostor za institucionalne ulagače koji tradicionalno ulažu u investicione fondove, a što će za posledicu imati disperziju izvora finansiranja za domaću privredu po nižim stopama. U tom smislu, svi učesnici na finansijskom tržištu prepoznaju napore nadležnog ministarstva finansija da dodatno unapredi i produbi finansijsko tržište, stvarajući ambijent u kome inostrani investitori prepoznaju tržište kapitala u Srbiji kao značajan sadašnji i budući potencijal.

Investicije u ključne sektore, kao što su infrastruktura i tehnologija, dodatno jačaju Srbiju kao privlačnu destinaciju za investicije, a poznati smo i po svojoj bogatoj kulturi i jezičkoj povezanosti sa mnogim evropskim zemljama, što olakšava poslovnu komunikaciju. U svetlu ovih činjenica, Srbija ne samo da privlači pažnju investitora već i demonstrira svoju posvećenost rastu i razvoju, nudeći sve što je potrebno za uspešno poslovanje u današnjem globalnom ekonomskom pejzažu.

NIN: Koje biste savete dali mladim preduzetnicima i investitorima koji razmišljaju o ulaganju u alternativne investicione fondove?

Zoran Popović: Mladim investitorima bih savetovao da budu hrabri, ali i pažljivi u svojim odlukama. Ulaganje u alternativne fondove može pružiti izvanredne prilike za dugoročan rast i razvoj, ali je važno obaviti detaljnu analizu i informisati se o potencijalnim rizicima i nagradama. Strpljenje, edukacija i partnerstvo su ključni za uspeh u ovom dinamičnom sektoru. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/NIN

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike