Kada penzijski fond ulaže pare: Norvežani zaradili 196 milijardi evra

31.01.2024

10:06

0

Autor: R.B.

Norveški državni penzijski fond objavio je da je prošle godine imao rekordnu dobit od 2,22 triliona kruna

Kada penzijski fond ulaže pare: Norvežani zaradili 196 milijardi evra
Copyright Profimedia

Državni fond Norveške, rođen na prihodima od nafte a raste na ulaganjima na berzi kako bi se osigurala socijalna budućnost zemlje, prošle je godine investiranjem zaradio 196 milijardi evra. Povrat na uložena sredstva iznosio je 16,1% za fond koji 80% portfelja sada ima u deonicama.

Prilivi iz budžeta norveške države u fond u 2023. godini iznosili su 60 milijardi evra, drugi najveći u istoriji fonda, što je manje od rekorda postavljenog 2022. od skoro 95 milijardi evra.

U septembru 2017. ukupna vrednost fonda je prvi put premašila bilion dolara, a trenutna vrednost je oko 1.600 milijardi dolara.

Fond je osnovan 1990. godine sa željom da akumulira prihode od nafte i plina za buduće generacije, a već je uložio novac u više od 8.500 kompanija u 70 zemalja sveta. Sastoji se, zapravo, od dva nezavisna fonda od kojih jedan ulaže u svetske kompanije a jedna u norveške.

Poslednjih godina fond menadžeri uglavnom kupuju tehnološke deonice, a ta se strategija posebno dobro isplatila prošle godine. Značajniji gubitak je bio u 2022. godini, zbog pada tržišta nekretnina.

Norveška je glavni izvoznik sirove nafte i najveći evropski snabdevač gasom nakon pada uvoza ruskog gasa u EU 2022. godine i imala je koristi od viših cena energije zbog rata u Ukrajini.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike