Bajatović: Srpske rezerve gasa netaknute

31.01.2024

11:56

0

Prvi čovek „Srbijagasa“ kaže da je zemlja obezbeđena gasom za celu sezonu

Bajatović: Srpske rezerve gasa netaknute
Copyright Profimedia Pixabay

Srbija kada je reč o energetskoj bezbednosti ne treba da brine, jer u skadištu gasa „Banatski dvor“ ima „nepipnutih a plaćenih“ 380 miliona kubnih metara zaliha gasa, kaže genralni direktor „Srbijagasa“, Dušđan Bajatović.

– U Mađarskoj imamo 170 miliona kubika gasa plaćenih. Vučemo iz Rusije osam miliona koje moramo da uzmemo, a još tri miliona kubika fleksibilno. To je ukupno 11 miliona kubika tog energenta, a vučemo nešto gasa, iako ne velike količine, iz Azerbejdžana. Prema tome nemamo razloga za zabrinutost – rekao je on.

Što se tiče Evrope, i tamo ima gasa u rezervoarima (od 53% i 60% u Hrvatskoj i Francuskoj do više od 80% u Austriji i Španiji), ali je dopremanje sad drastično drugačije.

Bajatović je naglasio i da SAD danas isporučuju 45% gasa u Evropu, što je 17 milijardi kubnih metara, a da je ruski Gasprom isporučivao 2021. 205 milijardi kubnih metara.

– „Gasprom“ je i dalje drugi snabdevač Evrope sa nekih 10 do 12 milijardi metara kubnih. Samo što to sad ide preko LNG-a (komprimovanjem) a ne direktno gasovodom, pa se švercuje – objašnjava direktor.

Cena fjučersa gasa na Londonskoj berzi, za isporuku u martu, danas je i dalje bila ispod 30 evra za megavatčas, što je nivo na kome je bila pre dve godine.

Potrošači će u januaru biti "na nuli"

Kada je reč o problematičnim računima za gas, Bajatović je ponovio da građani ne treba da brinu i da niko neće biti oštećen ni platiti više ni paru, ističući da je rok za plaćanje računa produžen do danas, odnosno 31. januara.

Screenshot: ICE berza
Cena gasa u Evropi za poslednje dve godine

 

On je podsetio i da je sve što se dešavalo oko decembarskih računa za gas jedna "knjigovodstvena zavrzlama", jer Srbijagas nije mogao da isporučuje račune, zbog štrajka u Pošti, pa nije fer da se zbog toga građanima zaračunava kamata. Prema njegovim rečima sa januarskim računima ispeglaće se knjigovodstvena greška nastala zbog toga što „Pošta Srbije“ nije radila.

On je naveo i podatak da „Srbijagas“ mesečno izdaje 160.000 računa za individualne potrošače, a godišnje izdaje 1,2 miliona faktura.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike