Ministar Mali o ključnim koracima za Srbiju: EXPO 2027 najveći potencijalni motor razvoja srpske ekonomije

21.01.2024

20:11

0

Autor: 24sedam

On je danas obišao područje na kojem će biti izgrađen sajamski prostor, Nacionalni stadion, rezidencijalni kompleksi i akvatik centar

Ministar Mali o ključnim koracima za Srbiju: EXPO 2027 najveći potencijalni motor razvoja srpske ekonomije
Copyright RTS

Ministar finansija i potpredsednik Vlade Srbije Siniša Mali večeras gostuje u Dnevniku na Javnom servisu.

On je izjavio da EXPO 2027 može da bude najveći potencijalni motor razvoja srpske ekonomije.

- Smatramo da je EXPO 2027 najveći razvojni potencijal, najveći potencijalni motor razvoja naše ekonomije, našeg društva u celini. Program koji smo juče predstavili, "Skok u budućnost", upravo se odnosi na sve aspekte i našeg života, i života naše dece u budućnosti. Želimo da u naredne tri godine, ne samo da se predstavimo svetu, jer ćemo biti centar sveta kao domaćini, to je najveća manifestacija u svetu te godine, već želimo da gradimo - istakao je Mali za RTS.

RTS
 

On je dodao da vlada želi da izgradi puteve, brze saobraćajnice, domove zdravlja, škole, bolnice.

- Hoćemo da izgradimo sve što je neophodno da se poiveća kvalitet života. Želimo da ispunimo obećanje koje smo dali, da 2027. godine prosečna plata bude 1.400 evra, prosečna penzija 650 evra i minimalna zarada 650 evra - istakao je Mali.

RTS
 

On je dodao da da na geopolitičkom planu stvari nisu najbolje, ali da treba uraditi ono što zavisi od Srbije, a to je investiranje u infrastrukturu.

- Svaka pomoć, svaka podrška je bitna, potrebna. Ovo nema veze sa politikom, nema veze sa političkim partijama, izbori su davno gotovi, ovo je program za Srbiju - poručio je Mali.

Mali u narednim godinama očekuje rast BDP-a, koji bi, kaže, do 2027. godine mogao da dostigne i 100 milijardi evra, "ako budemo još malo vredniji i posvećeniji, dakle, da nalazimo nove izvore rasta kao što je Ekspo".

O rebalansu budžeta

Mali je rekao da nakon formiranja nove vlade očekuje rebalans budžeta.

RTS
 

- Za koga radimo sve te puteve, za koga da spremamo EXPO ako nemamo više dece? Stopa fertiliteta nam raste iz godine u godinu, što je dobro, a mi hoćemo dodatno da podstaknemo rast nataliteta u Srbiji. Vi sada, za prvorođeno dete imate pomoć od nekih 380.000 dinara. Plan je da u narednih nekoliko meseci povećamo na 500.000 dinara. Za drugorođeno dete, sa 480.000 na 600.000 dinara. Za trećerođeno imate 2,1 miliona dinara. Za četvrto dete dobijete skoro tri miliona dinara. To pokazuje snagu naših finansija. Najvažnije nam je da investiramo u naše bebe - rekao je Mali.

Ministar finansija je napomenuo da je veoma važna i briga o ljudima.

RTS
 

- Ta socijalna inkluzija je jedan veoma važan aspekat o kojem pričamo nekoliko dana unazad. Postoje neki ljudi u Srbiji koji nisu na pravi način iskoristili šansu do danas. Hoćemo njima da damo ponovo šansu. Briga o najsiromašnijima, najugroženijima. Ta briga pokazuje stepen razvoja jednog društva. To je suština programa "Skok u budućnost" - pojasnio je Mali.

On je rekao da Srbija nema nikakvih problema sa finansijama.

- Obezbedićemo 16 milijardi evra dodatno, dakle to je ceo jednogodišnji budžet u odnosu na sve što je investirano. Imamo plan, potrebni su nam ljudi, kapaciteti, da sve ostvarimo. Srbija 2027. godine hoće, može i treba drugačije da izgleda, da našoj deci ostavimo, i svima nama, jedno lepo mesto za život - poručio je Mali.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike