Libijci svima oborili cenu nafte

22.01.2024

09:21

0

Ponovo pokrenuta proizvodnja u zapadnim „oslobađanjem“ razorenoj zemlji snizila cenu nafte globalno

Libijci svima oborili cenu nafte
Nafta - Copyright AP Photo/Eric Gay, File

Cene nafte su pale jer je članica OPEK-a Libija ponovo pokrenula proizvodnju na svom najvećem polju, povećavajući globalne zalihe. Na ovaj način smanjena je zabrinutost oko dešavanja u Crvenom moru, gde jemenski Huti napadaju brodove za Izrael a SAD i saveznici njih, zbog čega je proređen saobraćaj kroz Suecki kanal.

Cena nafte brent pala je na 78 dolara po barelu, što je treći pad u četiri dana, dok je srednje laka teksaška nafta (WTI) bila blizu 73 dolara, piše „Blumberg“.

Nacionalna naftna korporacija Libije izjavila je da će protok nafte iz polja Sharara, koje je prethodno davalo oko 270.000 barela dnevno, nastaviti nakon trodnevnog zaustavljanja.

Sa druge strane, na Bliskom istoku trgovci očekuju dugotrajne prekide u pomorskom saobraćaju u Crvenom moru i Sueckom kanalu, dok SAD pokušavaju da spreče napade pobunjenika Huta u Jemenu, koje podržava Iran.

Prema Vandani Hari, osnivačici analitičke firme „Vanda insajts“ sa sedištem u Singapuru, tržišta nafte su već uzela u obzir uticaj prekida u Crvenom moru i sukoba između Izraela i Hamasa.

Screeenshot: ICE berza
Cena brenta na ICE berzi u poslednja tri meseca

 

– Uz nastavak ekonomskih briga, cena nafte će nastaviti da bude unutar određenih granica – rekla je.

Prošle sedmice, Međunarodna agencija za energiju istakla je porast proizvodnje izvan OPEK-a, dok usporava rast potražnje.

U međuvremenu, u Evropi, požar koji je zaustavio proizvodnju goriva tokom vikenda u postrojenju „Novatek PJSC“ u luci Ust Luga na Baltičkom moru, ukrajinski mediji su povezali s posebnim snagama Kijeva.

Incident stavlja fokus nazad na dešavanja u ovom delu sveta, gde Rusija i dalje okupira deo Ukrajine.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike