Posledice ogromnog gubitka zarade: Poznata banka otpušta skoro 20.000 radnika!

14.01.2024

22:42

0

Autor: Lj. S.

Citi je objavio da je bilo nekoliko jednokratnih troškova koji su uticali na njegove rezultate

Posledice ogromnog gubitka zarade: Poznata banka otpušta skoro 20.000 radnika!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Citigroup će otpustiti 20.000 zaposlenih u naredne dve godine, izjavio je finansijski direktor Mark Mejson.

Smanjenje dolazi nakon što je kompanija prijavila neto gubitak od 1,8 milijardi dolara u četvrtom kvartalu 2023, najgorem kvartalu u 15 godina.

Banka je prijavila ogroman gubitak zarade od 1,16 dolara po deonici u četvrtom tromesečju, daleko ispod procena gubitka od 11 centi po deonici, prema FactSet-u.

Image by ijeab on Freepik
 

Citi je objavio da je bilo nekoliko jednokratnih troškova koji su uticali na njegove rezultate. To uključuje trošak od 1,7 milijardi dolara koji je banka morala da plati u vezi sa regionalnom bankarskom krizom prošlog proleća, gubitak od 880 miliona dolara u poslovanju u Argentini i 800 miliona dolara troškova restrukturiranja.

Ova otpuštanja dio su višegodišnjeg napora izvršne direktorke Citija, Džejn Frejzer, da smanji birokratiju u kompaniji i poveća zaostale profite. Frejzer je u petak ujutro 2024. nazvala „godinom prekretnice“ za trećeg najvećeg zajmodavca u zemlji.

Banka je takođe saopštila da planira da otpusti dodatnih 40.000 zaposlenih iz svoje meksičke maloprodajne jedinice putem IPO-a, čime će ukupan broj zaposlenih u kompaniji biti oko 180.000 u odnosu na trenutnih 240.000.

U narednih nekoliko godina banka je rekla da očekuje da će isplatiti do milijardu dolara otpremnina i troškova reorganizacije u vezi sa planiranim restrukturiranjem.

Akcije Citija pale su 0,8%.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike