Platni promet sa CG je krenuo, evo i cena

15.12.2023

11:08

0

Autor: R.B.

Univerzal kapital banka (UCB), koja je prava iz Crne Gore uspostavila direktni platni promet sa Srbijom i BiH, objavila je cenovnik usluga

Platni promet sa CG je krenuo, evo i cena
Copyright Profimedia/Pixabay

Nakon decenija natezanja, više političkog nego ekonomskog, ove nedelje je uspostavljen je direktan platni promet između Srbije i Crne gore. Kako je naglašeno prilikom uspostavljana prometa, privreda i građani više neće morati da plaćaju skupe provizije posredničkim bankama u Evropi, pre svega Nemačkoj.

Koliko će promet biti jeftiniji vidi se iz cenovnika usluga koji je objavila „Univerzal kapital banka“, prva banka iz Crne Gore koja je ušla u sistem kliringa kojim (besplatno) upravlja Narodna banka Srbije.

– Banka obračunava i naplaćuje unapred (prilikom izvršavanja posla ili transakcije) naknade za usluge po poslovima međunarodnog platnog prometa sa bankama iz Srbije i BiH, članicama međunarodnog kliring sistema, od pravnih subjekata i fizičkih lica, rezidenata i nerezidenata, po utvrđenim tarifnim stavovima i vrstama posla – rekli su podgoričkoj "Pobjedi" iz ove banke.

A tarife su takve da za priliv u Crnu Goru od banaka iz Srbije i BiH koje su članice međunarodnog kliring sistema, u korist transakcionog računa za međunarodne platne transakcije sa opcijom troškova SHA, naknada je 0,1% od iznosa transakcije (min 2,50 evra).

Kada je u pitanju plaćanja prema bankama u Srbiji i BiH koje su članice međunarodnog kliring sistema, naknada zavisi od iznosa transakcije.

Za promet do 500 evra - naknada je tri evra; za iznose od 500 do 1.000 evra je 5 evra, za iznose od 1.000 do 5.000 naknada je 10 evra.

Kada su u pitanju veći iznosi, od 5.000 do 20.000, naknada je 0,2% (min 10 evra), zatim od 20.000 do 100.000 je 0,15% (min 30 evra), dok je ino plaćanje za iznose preko 100.000, naknada 0,1% (min 100 evra).

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike