Digitalne menice biće uvedene ove godine: Šta to znači u praksi i koje pogodnosti nude?

11.01.2024

13:30 >> 13:31

0

E-menice će se popunjavati i koristiti putem posebne korisničke aplikacije

Digitalne menice biće uvedene ove godine: Šta to znači u praksi i koje pogodnosti nude?
Ilustracija - Copyright Profimedia

U Narodnoj banci Srbije (NBS) lane je nastavljen pojačan rad na uvođenju elektronske menice, navedeno je u godišnjem saopštenju centralne banke i najavljeno da je izvesno da će one tokom ove godine u potpunosti biti uvedene u svakodnevnim poslovnim aktivnostima.

To će znatno smanjiti troškove za građane i privredu, ocenjuju u NBS i pojašnjavaju da uvođenje elektronskih menica ne znači da će papirne menice biti ukinute, već će i dalje moći da se koriste. Korisnici koji budu želeli da koriste e-menice moći će da ih dobiju od svoje banke bez plaćanja posebnih naknada za njihovu aktivaciju, a banke će biti obavezne da prihvate e-menice kao sredstvo obezbeđenja, na primer u slučaju kredita.

E-menice će se popunjavati i koristiti putem posebne korisničke aplikacije, Centralni registar e-menica, kojoj će korisnici pristupati preko svojih naloga elektronskog ili mobilnog bankarstva. Kada dužnik vrati dug po osnovu koga je e-menica izdata, moći će od svog poverioca da u aplikaciji zatraži brisanje te e-menice a poverilac će moći da zahtev prihvati i da se e-menica izbriše bez plaćanja naknade.

Osim toga, poverilac će i bez zahteva dužnika moći sam da besplatno izbriše e-menicu po kojoj mu je plaćen dug. Iz NBS ističu da će se naplata duga ubrzati, jer će poverilac moći da korišćenjem aplikacije elektronski dostavi nalog za naplatu banci dužnika, dakle bez obaveze fizičkog odlaska u banku, a banka dužnika će biti obavezna da na taj nalog odgovori u propisanom, relativno kratkom roku.

Dužnik će u okviru svog naloga u aplikaciji imati pregled stanja svih e-menica koje je izdao. Pošto je Zakonom o menici propisano da je potpis dužnika obavezan element menice, e-menice će moći da se potpisuju samo kvalifikovanim elektronskim potpisom i to korišćenjem usluge potpisivanja na daljinu, tzv. cloud potpisivanje, kao najsavremenije usluge ovog tipa.

To praktično znači da će korisnicima za potpisivanje e-menica biti dovoljno samo da imaju nalog elektronskog ili mobilnog bankarstva, kao i mobilni telefon na kome je instalirana aplikacija za daljinsko elektronsko potpisivanje i neće biti potrebe da ispunjavaju druge posebne tehničke uslove, niti da koriste posebne uređaje, kao što su smart kartice, USB tokeni.

Kada je reč o broju menica, sredinom decembra je u Registru menica i ovlašćenja, čiji će sastavni deo biti i Centralni registar e-menica, bilo registrovano 8,42 miliona menica, i to pravnih i fizičkih lica koje se vode u registru dok se menice građana trenutno ne vode u ovom registru.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike