Jeftinija struja za neke penzionere: Ko ima do 25.000 dinara, dobija manji račun

28.12.2023

14:58

0

Autor: R.B.

Vlada Srbije je proširila obuhvat penzionera koji dobijaju manji račun za struju u grejnoj sezoni

Jeftinija struja za neke penzionere: Ko ima do 25.000 dinara, dobija manji račun
struja poskupljenje 1 - Copyright Profimedia

Vlada Srbije je na poslednjoj sednici za 2023. godinu usvojila Uredbu kojom se proširuje krug penzionera kojima će računi za struju biti umanjeni za 1.000 dinara.

Granica iznosa penzije do kojeg se ima pravo na manji račun za struju je poremeran sa 21.766,26 dinara na penziju do 24.987,67 dinara.

Ovi uslovi za umanjenje računa za struju važiće od obračuna penzija za januar 2024. godine, odnosno sa penzijom koja se dobija u februaru, objavila je Vlada Srbije.

Penzioneri sa malim penzijama su od novembra priključeni grupi građana koji se vode kao energetski ugroženi kupci.

U prvoj nedelji nakon izmene Uredbe o energetski ugroženom kupcu, blizu 87.000 penzionera ostvarilo je pravo na umanjenje računa, ukoliko se brojilo vodi na njihovo ime.

Inače, energetski ugroženi kupci stiču pravo na umanjenje mesečne obaveze za određene količine struje, prirodnog gasa ili toplotne energije. Obaveza se umanjuje za jedan energent po izboru, u iznosu od 50% do 60%.

Energetski ugroženi kupac, prema Uredbi je i domaćinstvo (samačko ili višečlano) koje živi u jednoj stambenoj jedinici i kojem se isporučuje toplotna energija, a neki od kriterijumi za sticanje statusa energetski ugroženog kupca su materijalni položaj, ukupan mesečni prihod domaćinstva, broj članova domaćinstva, imovno stanje, ostvareno pravo na novčanu socijalnu pomoć i drugo…

Kako se navodi u Uredbi, eventualni dugovi ovih kupaca za električnu energiju, prirodni gas ili toplotnu energiju, ne isključuju pravo na sticanje statusa energetski ugroženog kupca, kao što je to slučaj sa nekim drugim dugovanjima državi i državnim subvencijama i dotacijama.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike