Majka kupila ćerki stan na Senjaku za 100.000 evra! Isplatile sumu i nijedna se nije pojavila da preuzme ključ: "Nikada mi se nije desilo"

06.01.2024

17:43

0

Prodavac u ovakvim, doduše, vrlo retkim situacijama, podnosi predlog sudu za otvaranje depozita, čemu prethodi ispitivanje suda

Majka kupila ćerki stan na Senjaku za 100.000 evra! Isplatile sumu i nijedna se nije pojavila da preuzme ključ: "Nikada mi se nije desilo"
Ilustracija - Copyright 24sedam/Pixabay

Da se peripetije oko kupovine stana ne završavaju samo overavanjem kupoprodajnog ugovora, uknjižbom u katastru, ili glavoboljom kolika će biti kamata na kredit, uverila se skoro jedna agentkinja za prodaju stanova, advokat i prodavac stana. Svi su ostali u čudu kad se kupac nije pojavio. I to ne potencijalni kupac koji je prvi put došao da pogleda stan, već kupac koji je isplatio celokupnu sumu, potpisao i overio ugovor i samo trebalo da se useli.

Naime, reč je o nekretnini koju je majka kupila ćerki i za koju je dala blizu 100.000 evra. Stan je u nešto lošijem stanju, ali u tihoj senjačkoj ulici, u prizemlju s lepim dvorištem... Gotovo da su se kupci odmah odlučili za ovu nekretninu, jer i da ćerki dosadi da tu živi posle sređivanja stana, može da ga proda i zaradi bar još pola od sume koju su platile.

Kupovina se iskomplikovala utoliko što je prethodni vlasnik ostao bez struje pa je trebalo platiti novi priključak i sačekati da sijalice ponovo zasvetle. Kada je i taj problem rešen i kupac uplatio celokupan iznos koji je ubrzo bio na računu prodavca, nastao je novi. Upravo onaj na koji niko nije računao.

24sedam/Goran Sivački
 

 

U zakazano vreme za preuzimanje ključeva nisu se pojavili kupci – ni majka, ni ćerka. Na pozive agentkinje, prodavca, advokata niko tog dana nije odgovarao na pozive. Ali ni narednih dana. Sve u nadi da će se ipak javiti i da možda majka čeka neki bitan trenutak da ćerki uruči ključeve budućeg stana u kome će sama da živi prošla je i Nova godina i par dana januara...

Advokat presavio tabak

Agentkinja još čeka poziv, a prodavčev advokat Đorđe Popović je presavio tabak. Kako priča, niko više ne želi da čeka taj jedan poziv, te se slučaj prebacuje na sud. Na pitanje šta to znači, kod koga će biti ključ, da li postoji zakonski rok do kada novi papirološki stanari moraju da preuzmu ključ, odgovara da u ovakvim situacijama kada kupac ne dođe da preuzme stan nastupa takozvana „poverilačka docnja”.

– To se dešava u slučajevima kada kupac koji po ugovoru ima pravo da dobije ključeve po isplati kupoprodajne cene, to odbija. Iz samo njemu poznatih razloga. U tom slučaju prodavac može da se obrati sudu i zatraži otvaranje depozita u koji će predati ključ po donošenju sudskog rešenja. Na taj način će prodavac u potpunosti ispuniti svoju obavezu. A ključ će ostati u depozitu dok se kupac ili njegov naslednik ne pojave i preuzme ključeve od stana – objašnjava proceduru Popović.

Prodavac u ovakvim, doduše, vrlo retkim situacijama, podnosi predlog sudu za otvaranje depozita, čemu prethodi ispitivanje suda da li je stvarno došlo do poverilačke docnje, nakon čega sud donosi rešenje o otvaranju sudskog depozita, ističe advokat.

Profimedia
 

Na pitanje koji uslovi moraju da se ispune da bi se ustanovila poverilačka docnja, odgovara, pre svega, da je prodavac ispunio sve dogovoreno.

- Od toga da je po dogovoru ispraznio stan, da su pozvali kupce da preuzmu stan i ključeve, platili sve zaostale račune, kao i da je s druge strane kupac uredno platio cenu po kojoj se stan prodavao - ističe advokat.

Šta ako se kupac pojavi jednog dana?

On objašnjava da jednog dana kada se kupac pojavi u sudu, on nema obavezu da objašnjava zašto nije preuzeo stan i ključeve prema ugovoru, zašto se nije javljao da da bilo kakvo objašnjenje. Jedina njegova obaveza je da plati sudske takse i troškove postupka jer nije preuzeo ključeve po dogovoru.

Kupac dobija sudsko rešenje i daje ključ sudu i ključevi se čuvaju na dalje u depozitu. Agentkinja koja želi da ostane anonimna nije, kaže, imala nikada ovakav slučaj.

- Uglavnom se kupcima žuri da što pre uđu u stan, posebno što ljudi Novu godinu vole da dočekaju u novom stanu. Ali da neko sve obaveze izmiri na vreme, uplati novac, prodavac ga primi na račun, a onda se kupci ne pojave niti jave da ne mogu da dođu iz nekog razloga po ključ, to mi se u praksi nije desilo. Ovo je prvi put - kaže agentkinja za "Politiku".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike