Austrijancima porasla inflacija, Bosanci se nadaju padu

05.01.2024

12:26

0

Nakon pada inflacije u Austriji je u decembru porasla na 5,6% međugodišnje. U BiH planiraju nivo cena za četvrtinu manji od onog iz 2023.

Austrijancima porasla inflacija, Bosanci se nadaju padu
Grac - Copyright Profimedia

Inflacija je čudna boljka i, kad jednom poskoči, ne smiruje se tako lako. A uz to i pored istih „svetskih“ parametara različito se odražava na svako pojedinačno tržište, pokazuju današnji podaci o inflaciji iz Austrije i BiH.

Godišnja stopa inflacije u Austriji u decembru je, prema preliminarnim podacima, porasla na 5,6% sa novembarskih 5,3%, objavio je danas austrijski Savezni zavod za statistiku Statistik Austria.

Ovaj prelom opadajućeg trenda, ili samo predah, neće se svideti Evropskoj centralnoj banci, jer su slični podaci stigli juče i iz Francuske. A onda su dans stigli i podaci o evrozoni, gde je u decembru inflacija porasla na 2,9% sa novembarskih 2,4%, saopštio je danas Evrostat.

Ovaj rezultat ukazuje na prvi rast godišnje stope inflacije u evrozoni nakon aprila 2023.

U Austriji električna energija, koja je pojeftinila u decembru 2022. godine zbog efekta niske baze iz prethodne godine, više statistički ne doprinosi smanjenju inflacije, kao i ni cene goriva, izjavio je direktor Statistik Austria, Tobias Tomas.

Na mesečnom nivou cene su u decembru porasle za 0,4 odsto, nadovezavši se na rast od 0,2 odsto u prošlom mesecu.

Maloprodajne cene u Austriji su prošle godine mane porasle za 1,7% u odnosu na 2022. godinu, što predstavlja značajan preokret u odnosu na prethodni period, objavio je Statistik Austria u odvojenom saopštenju.

U 2022. godini maloprodajne cene u Austriji porasle su za 20,9% u odnosu na 2021. godinu.

BiH: Sa 8% na 6%

U Bosni i Hercegovini nemaju (još) tih problema sa preokretanjem trenda. Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) u svojim najnovijim decembarskim očekivanjima predviđa inflaciju od 5,8% u 2024. godini, koja će dodatno pasti na 5,5% u 2025. godini.

Za prošlu godinu je procenjena na prosečnih 7,9%.

Anketirani stručnjaci su optimistični i predviđaju da će dalji pad inflacije uticati pozitivno na celokupnu privredu u Bosni i Hercegovini, prenosi portal SEEbiz.

Inflatorni pritisci su u prošloj godini bili daleko iznad višegodišnjeg proseka a sada se očekuje postepeno popuštanje, navodi CBBiH.

Godišnja stopa inflacije u Bosni i Hercegovini je prema zvaničnim podacima tokom 2023. godine postepeno je padala sa januarskih 14,1% na novembarskih međugodišnjih 1,71%, preneli su mediji.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike