Danas Telekom isplaćuje dividendu: Ako niste prodali akcije, evo koliko novca imate na računu

27.12.2023

08:25

0

Za najveći broj građana, prava adresa za gotovo sva pitanja je Pošta

Danas Telekom isplaćuje dividendu: Ako niste prodali akcije, evo koliko novca imate na računu
Ilustracija - Copyright 24sedam/M. Sh.

„Telekom Srbija“ počeo je danas isplatu dividendi akcionarima u bruto iznosu od 8,40 dinara po akciji, potvrđeno je Tanjugu u ovoj kompaniji.

– Kao i prošle godine, i sada ćemo pred novogodišnje praznike obradovati sve akcionare, a to je pre svega država sa 58 odsto, četiri miliona malih akcionara i bivši i sadašnji radnici „Telekoma Srbije“ i „Pošte" – rekao je pre nekoliko dana generalni direkor „Telekom Srbije“ Vladimir Lučić.
Isplata će se izvršiti direktnom uplatom sa računa „Telekoma“, dok će se svim ostalim akcionarima isplata izvršiti preko Centralnog registra HOV.  

Dan na koji se utvrđuje spisak akcionara koji imaju pravo na dividendu je 20. jun 2023. godine, a dan obračuna za isplatu dividende je 26. decembar.

Na tom spisku su i građani Srbije koji su dobili besplatne akcijeu periodu 2010-12. godine. Tada je dobijena po 31 akcija „Telekoma Srbije“, a građani od besplatnih akcija poseduju (ukoliko u međuvremenu nisu prodali) još pet akcija NIS-a i jednu akciju „Aerodroma Nikola Tesla“.

Od dividendi 7.600 dinara, oko 5.000 u besplatnim akcijama

Sa ovom dividendom, građani koji su od 2010. godine dobili besplatne akcije od države na računu imaju oko 7.000 dinara samo od dividendi, a ako računamo i vrednost besplatnih akcija na berzi i novac koji smo isprva dobili od Akcionarskog fonda, ta suma se penje na oko 14.000 dinara.

Imajući, međutim, u vidu da je prošlo više od 12 godina od momenta kada su gotovo svi punoletni građani dobili besplatne akcije od države, danas se akcija mnogi samo sećaju - bez detalja o tome da li su ih prodali, jesu li podizali novac od dividende, koliko bi danas mogli da imaju novca na računu i na kraju, u kojoj banci sve to mogu i da provere.

Za najveći broj građana, prava adresa za gotovo sva pitanja je Pošta. U ovoj banci možete da proverite da li i koliko besplatnih akcija imate. Ovde možete da proverite i koliko one vrede. U Pošti možete i da prodate akcije, a sve što je potrebno je da tražite njihovu prodaju. Jedini potreban dokument jeste lična karta.

Koliko sada vrede besplatne akcije?

U slučaju da niste prodali besplatne akcije, kao ni podizali novac od dividendi, sada na računu možete da imate oko 11.500 dinara. Podsetimo, građani su od 2010. godine dobili 31 akciju Telekoma Srbija, pet akcija NIS-a i jednu akciju Aerodroma „Nikola Tesla“.

Jedna akcija NIS-a na Beogradskoj berzi ovih dana vredi 696 dinara, a pet, koliko je svaki građanin dobio pre punih deset godina, ukupno 3.480 dinara. Akcija Aerodroma vredi 2.000 dinara, a građanima je na račun uplaćeno i po 1.700 dinara na osnovu akcija Akcionarskog fonda.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike