Mali: Ekonomija naše zemlje jaka i stabilna, pokazatelji dobri, reforme ispravne

21.12.2023

16:18

0

Izvršni odbor direktora MMF je u Vašingtonu doneo odluku o uspešnom završetku druge revizije stend-baj aranžmana sa Srbijom

Mali: Ekonomija naše zemlje jaka i stabilna, pokazatelji dobri, reforme ispravne
Ministar finansija Siniša Mali - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Bord direktora MMF-a potvrdio je danas  drugu reviziju aranžmana sa Srbijom, a potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali je rekao da je ekonomija naše zemlje jaka i stabilna, da su makroekonomski pokazatelji dobri i reforme ispravne, što potvrđuju i renomirane međunarodne finansijske institucije.

Izvršni odbor direktora MMF je u Vašingtonu doneo odluku o uspešnom završetku druge revizije stend-baj aranžmana sa Srbijom.

Kako stoji u saopštenju objavljenom nakon sastanka u Vašingtonu, MMF je naveo da su makroekonomski rezultati u okviru programa ostali snažni, naglašavajući oporavak rasta ekonomije, dezinflaciju, smanjenje tekućeg deficita, kao i rekordno visoke devizne rezerve, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Takođe, MMF je naglasio da se situacija u energetskom sektoru stabilizovala, kao i da je ostvaren napredak u upravljanju državnim preduzećima.

Ministar finansija Siniša Mali istakao je da je od početka pandemije, pre skoro četiri godine, ceo svet konstantno suočen sa ogromnim i teškim izazovima, poput svetske ekonomske krize, ali da se Srbija, u takvim uslovima, odlično drži i da su naše javne finansije jake i stabilne.

Printscreen
 

Siniša Mali je istakao da su svi naši makroekonomski pokazatelji na zadovoljavajućem nivou i da je tako privredni rast u trećem kvartalu ove godine iznosio 3,6 odsto BDP-a.

Naveo je, takođe, da je javni dug Srbije na nivou od 52 odsto, nezaposlenost na rekordno niskom nivou od devet odsto, a broj zaposlenih na rekordno visokom nivou od 2,36 miliona.

- Takođe, na računu države imamo oko 500 milijardi dinara, a ove godine očekujemo i rekordan priliv stranih direktnih investicija u iznosu od oko 4,5 milijardi evra. Ono što je veoma važno jeste i da se inflacija od aprila nalazi na silaznoj putanji i da su bruto devizne rezerve na kraju novembra iznosile čak 24,16 milijardi evra - dodao je Mali.

Ministar je naglasio da se nije odustalo ni od jednog kapitalnog projekta, te da se širom Srbije radi na izgradnji ili obnovi auto-puteva, brzih saobraćajnica, pruga, škola, domova zdravlja, bolnica, kliničkih centara, da se ulaže više nego ikada u zaštitu životne sredine, poljoprivredu, kulturu i sport.

Naglasio je i da država konstantno radi na poboljšanju životnog standarda građana, te da tako od 1. januara 2024. godine, sledi povećanje penzija od 14,8 odsto, povećanje plata u javnom sektoru od 10 odsto i povećanje minimalne zarade od 17,8 odsto.

- Time ćemo stići do prosečne penzije od 390 evra u januaru naredne godine i minimalne zarade koja će prvi put preći 400 evra. Takođe, očekujemo da će prosečna plata u decembru ove godine iznositi oko 840 evra - rekao je Mali.

On je naglasio i da se nastavlja sa sveobuhvatnim reformama u Srbiji i poboljšanjem privrednog ambijenta u našoj zemlji.

Misija MMF-a je krajem oktobra boravila u dvonedeljnoj poseti Beogradu povodom druge revizije stend-baj aranžmana.

U saopštenju Misije MMF, koje je tada objavljeno, navedeno je da su svi kvantitativni ciljevi za kraj juna 2023. godine ispunjeni, te da program strukturnih reformi dobro napreduje.

Misija MMF-a je tada potvrdila da su makroekonomski izgledi naše zemlje veoma jaki, sa znacima oporavka, tekućom dezinflacijom i smanjenjem tekućeg deficita, kao i da su devizne rezerve na rekordno visokom nivou, da se nastavlja snažan priliv stranih direktnih investicija i da je tržište rada otporno, a nezaposlenost na rekordno niskom nivou.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike