Inflacija pala na 8%, hrana na 9,3%, a ima i pojeftinjenja

12.12.2023

12:53

0

Autor: G.M.Š.

Cena hrane je i u novembru i dalje nešto viša od ukupne inflacije, ali su pale cene transporta

Inflacija pala na 8%, hrana na 9,3%, a ima i pojeftinjenja
Ilustracija - Copyright Profimedia

Cene proizvoda i usluga lične potrošnje u novembru su u odnosu na oktobar bile u proseku veće za 0,5%, dok je novembarska inflacija u odnosu na isti mesec prošle godine iznosila 8%, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Potrošačke cene u novembru su u poređenju sa decembrom prošle godine u proseku povećane za 7,5%.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga, u novembru je u odnosu na oktobar zabeležen rast cena u grupi stanovanje, voda, električna energija, gas i ostala goriva 3,1%, odeća i obuća 1,2%, restorani i hoteli 1,1%, alkoholna pića i duvan 1%, zdravlje 0,9%, obrazovanje 0,4%, rekreacija i kultura 0,2% i hrana i bezalkoholna pića 0,1%.

Pad cena zabeležen je u transportu, zbog jeftinijih derivata, i to za 1,4%, opremi za stan i tekuće održavanje 0,4% i komunikacijama za 0,2%.

Gledano međugodišnje, u novembru su cene bile više u grupi stanovanje, voda, električna energija, gas i ostala goriva 13% (nakon poskupljenja struje i gasa u oktobru), odeća i obuća 8,6%, restorani i hoteli 10,8%, alkoholna pića i duvan 9,2%, zdravlje 9%, obrazovanje 3,9%, rekreacija i kultura 8,7% i hrana i bezalkoholna pića 9,3%, opremi za stan i tekuće održavanje 11,2% i komunikacijama za 0,7%.

Pad cena zabeležen je u transportu - 0,6%.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike