Inflacija pada brže nego što NBS očekuje

13.12.2023

09:18

0

Rast cena hrane je sada jednocifren, a sporije raste i bazna inflacija što je dovelo do nižeg rasta opšteg nivoa cena, kažu iz Narodne banke

Inflacija pada brže nego što NBS očekuje
Ilustracija - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, međugodišnja inflacija je nastavila da usporava i u novembru je iznosila osam odsto, što je nešto niže u odnosu na očekivanja Narodne banke Srbije (NBS), saopštila je Narodna banka.

Iz NBS su naveli da slično kao i prethodnih meseci, smanjenju inflacije u najvećoj meri doprinosi nastavak usporavanja rasta cena hrane, kao i cena proizvoda i usluga u okviru bazne inflacije, indeks potrošačkih cena po isključenju hrane, energije, alkohola i cigareta.

Kada je reč o mesečnoj inflaciji, ona je u novembru iznosila 0,5% i bila je vođena rastom cena pojedinih energenata, struja i prirodni gas i korekcijom cena cigareta.

Cene hrane i bezalkoholnih pića, u proseku, drugi mesec zaredom, imaju gotovo neutralan doprinos inflaciji, pri čemu je rast cena u okviru prerađene hrane 0,3% neutralisan nižim cenama neprerađene hrane, - 0,4%, što potvrđuje stabilizaciju kretanja na tržištu osnovnih životnih namirnica.

Tome je, dodaju iz centralne banke, doprinelo popuštanje troškovnih pritisaka u proizvodnji hrane, na šta ukazuje i kretanje proizvođačkih cena u prehrambenoj industriji, koje su od početka godine zaključno s novembrom snižene za 2,1%.

Međugodišnje posmatrano, rast cena hrane se, nakon dve godine, u novembru spustio na jednocifreni nivo i iznosio je 9,3%.

Cena nafte smiruje ostale cene

Cene energenata su, pod uticajem pomenutih oktobarskih poskupljenja električne energije i gasa, na mesečnom nivou porasle za 1,5 odsto, rast cena energenata ublažen je nižim cenama naftnih derivata i daljim padom cena čvrstih goriva.

Međugodišnje posmatrano, rast cena energenata u novembru bio je nešto niži od ukupne inflacije i iznosio je 7,7%.

Cene proizvoda i usluga u okviru bazne inflacije, međugodišnje posmatrano, nastavile su da usporavaju rast, 7%, dok je njihova mesečna dinamika od 0,4% bila opredeljena sezonskim poskupljenjem obuće i odeće, kao i pojedinih usluga.

U NBS očekuju nastavak smanjenja međugodišnje inflacije i u narednom periodu i navode da će nakon što se u decembru nađe na nivou ispod osam odsto, inflacija nastaviti da usporava i u granice cilja trebalo bi da se vrati sredinom 2024. godine.

Takvom njenom kretanju doprineće efekti zaoštravanja monetarnih uslova, usporavanje uvozne inflacije, kao i očekivani dalji pad inflacionih očekivanja.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike