"Bolja cena" pun pogodak: Akcija pomogla da inflacija već u oktobru padne na jednocifrenu (FOTO)

08.11.2023

08:43

0

Prema fleš proceni, inflacija je u oktobru pala na 8,5 odsto, iako se očekivalo da će jednocifren iznos biti dostignut tek u decembru

"Bolja cena" pun pogodak: Akcija pomogla da inflacija već u oktobru padne na jednocifrenu (FOTO)
Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je akcija "Bolja cena" najviše doprinela naglom padu inflacije u Srbiji koja je, prema njegovim rečima, prema fleš proceni u oktobru pala na 8,5 odsto, iako se očekivalo da će jednocifren iznos inflacije biti dostignut tek u decembru.

- Zato sam jutros došao ovde u "Univerexport" da vidim kakve rezultate daje ova akcija i kako ide prodaja artikala koji su njome obuhvaćeni. Njih je 36, i uverio sam se da prodaja ide odlično, a od ljudi iz ovog trgovinskog lanca sam čuo da je tražnja za njima velika - rekao je on.

Dodao je da se Vlada Srbije, osim ovom akcijom, sa inflacijom bori i držanjem pod kontrolom cena goriva, hleba, struje i gasa. On je ponovio da je inflacija uvezena, ali da se država zajedno sa privredom i celim društvom bori protiv nje.

 

 

 

- Ovo je još jedan veliki izazov koji smo zajedno pobedili. Makroekonomski indikatori su nam dobri, BDP je u trećem kvartalu porastao za 3,5 odsto, imamo rekordnih 2,36 miliona zaposlenih koji plaćaju poreze i doprinose, deficit i javni dug držimo pod kontrolom - rekao je Mali, i dodao da je jutrošnju posetu trgovini iskoristio i da kupi dve pite sa sirom i kiselo mleko za doručak.

Građanima je poručio da je ekonomija Srbije stabilna i jaka, kao i tržište rada, i da sada uspevamo da i najveći izazov, a to je inflacija, obuzdavamo.

Predstavnica "Univerexporta" Tijana Vasić je istakla da inflacija ide silaznom putanjom, što se vidi i kroz zaustavljanje promena cena.

- Prema našim internim podacima u okviru naše branše, inflacija je i ispod zvaničnih podataka za celo tržište - rekla je ona.

Dodala je da akcija "Bolja cena" ima pozitivan uticaj na potrošačku korpu u Srbiji.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike