Bankari „smanjili“ inflaciju: Dogodine očekuju 5,7%

19.12.2023

10:25

0

Autor: R.B.

U novoj anketi bankarski sektor prognozira da će do sledećeg novembra inflacija da padne za četvrtinu

Bankari „smanjili“ inflaciju: Dogodine očekuju 5,7%
Ilustracija - Copyright Profimedia

Predstavnici finansijskog sektora očekuju da će međugodišnja inflacija u novembru 2024. godine iznositi 5,7%, što predstavlja smanjenje očekivanja treći mesec zaredom, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Anketu je za NBS uradila agencija Ipsos, a u prethodnoj oktobarskoj očekivanja međugodišnje inflacije su iznosila 5,9%.

Prema navodima NBS, inflaciona očekivanja finansijskog sektora nalaze se na opadajućoj putanji i prema rezultatima ankete agencije „Blumberg“.

Njihova poslednja anketa, ona iz decembra, pokazala je da očekivana inflacija za godinu dana unapred iznosi 4,5%, čime su se inflaciona očekivanja finansijskog sektora prvi put od aprila 2022. godine našla u granicama cilja NBS-a (3±1,5%).

Centralna banka ističe i da su kratkoročna inflaciona očekivanja privrednika za godinu dana unapred, smanjena sa devet odsto u oktobru na sedam odsto u novembru, što je ujedno i najniži nivo inflacionih očekivanja u ovoj godini.

Kada je reč o inflacionim očekivanjima za dve i tri godine unapred, ona su i kod finansijskog sektora i kod privrede niža od kratkoročnih očekivanja.

U saopštenju NBS se dodaje i da su očekivanja finansijskog sektora za dve godine unapred u novembru 4,2 odsto, kao i da su na neznatno višem nivou nego u oktobru kada su bila 4%.

– Očekivana inflacija za tri godine unapred u novembru nalazi se na nivou od 3,5 odsto, dok je u oktobru bila tri odsto , tako da su i srednjoročna inflaciona očekivanja za oba perioda nastavila da se kreću unutar granica cilja NBS, što ukazuje na kredibilitet monetarne politike i efikasnost transmisionog mehanizma monetarne politike putem kanala očekivanja – navodi NBS.

Centralna banka Srbije ističe i da su srednjoročna očekivanja privrednika ostala nepromenjena u odnosu na oktobarsku anketu i iznose šest odsto za dve godine unapred, odnosno pet odsto za tri godine unapred.

Podseća se i da radi transparentne komunikacije s javnošću, NBS od maja 2015. redovno mesečno izveštava o inflacionim očekivanjima finansijskog sektora, privrede, sindikata i stanovništva.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike