Cena rominga između EU i Zapadnog Balkana: Kada ćemo iz Beča telefonirati kao iz Niša

14.12.2023

22:36

0

EU je osmislila stepenasto uvođenje pogodnosti za jeftinije telefoniranje i za građane sa Zapadnog Balkana

Cena rominga između EU i Zapadnog Balkana: Kada ćemo iz Beča telefonirati kao iz Niša
Ilustracija - Copyright Pixabay

Jedna od prednosti ulaska Srbije u Evropsku uniju trebalo bi da bude i "Roming kao kod kuće". Cilj je da se do 2028. godine cena rominga između EU i Zapadnog Balkana približi domaćim, odnosno da usluge mobilnih operatera, pozivi, poruke i mobilni internet, korisnike kada odu u inostranstvo koštaju isto kao i u domaćem saobraćaju i da nas isto košta poziv iz Beča i iz Niša.

Dok se to ne desi, EU je osmislila stepenasto uvođenje pogodnosti za jeftinije telefoniranje i za građane sa Zapadnog Balkana. Korisnici mobilnih telefona u regionu Zapadnog Balkana od 1. oktobra imaju niže račune za prenos podataka kada su u zemljama EU zahvaljujući početku primene sporazuma.

Uvedeno je ograničenje da cena jednog gigabajta podataka košta maksimum 18 evra, dok će od 1. oktobra 2026. biti smanjena na 14 evra, a potom 1. oktobra 2028. na devet evra.

To je predviđeno još deklaracijom potpisanom na "Samitu EU - Zapadni Balkan" u Tirani 6. decembra 2022. godine, ali je uneto kao jedan od zaključaka i u deklaraciji iz Brisela koja je potpisana u sredu.

"Kad se radi o integraciji digitalnog jedinstvenog tržišta EU, nadovezujući se na uspešno sprovođenje Regionalnog sporazuma o romingu 'Roming kao kod kuće' iz jula 2021. godine, pozdravljamo smanjenje troškova za prenos podataka u romingu između EU i Zapadnog Balkana počevši od 1. oktobra 2023. godine sa ciljem razvoja dugoročnog aranžmana o romingu kako bi se region uključio u područje obuhvaćeno režimom EU", navodi se u tekstu deklaracije.

Ovo je važno za građane koji putuju u inostranstvo, jer je zbog toga što uslugu rominga realizuje strani operator, ona je mnogo skuplja, pa neretko dolazi do neželjenih i visokih troškova, ako se uređaj ne podesi ispravno.

Povlastice daje 38 operatera

Podsetimo, ukupno 38 operatera iz članica Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana nedavno je odredilo gornju cenu rominga u oba smera između EU i Balkana.

U Briselu očekuju da će postavljanje gornje granice smanjiti cene rominga za korisnike koji putuju između EU i Zapadnog Balkana. Prema potpisanoj obavezi, svaki operater pojedinačno odlučuje kako će smanjiti troškove, kroz popuste, posebne pakete ili nove tarife.

Niža cena mobilnog prenosa podataka moraće biti dostupna najširem mogućem rasponu krajnjih korisnika bez prepreka ili uz uslove povezane s paketima koje operateri inače nude.

Ovo je jedna od mera za približavanje regiona Evropskoj uniji, jer su troškovi mobilnog rominga u zemljama Zapadnog Balkana, trenutno znatno viši u poređenju s tarifom koja je na snazi ​​u Uniji.

U oktobru je objavljeno da su tri telekomunikaciona operatera u Srbiji smanjila cenu jednog gigabajta u okviru nekih od svojih roming paketa u zemljama EU do 83,2 odsto. Cene se sada kreću između 0,67 i 8,5 evra po jednom gigabajtu u okviru paketa rominga u EU za korisnike iz Srbije, što je znatno ispod dogovorene gornje granice cena.

Iz Saveta za regionalnu saradnju su ranije najavili da će to međunarodna putovanja i komunikacije učiniti znatno ekonomičnijim. Kako su naveli, Deklaracija o romingu između EU i Zapadnog Balkana smanjuje troškove mobilnih podataka i podstiče regionalnu povezanost.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je na "Samitu EU-Zapadni Balkan" naglasila da ima mnogo neiskorišćenog potencijala i da je zbog toga važan "novi Plan rasta", koji obuhvata i olakšice kada je u pitanju roming.

"Plan rasta u osnovi ima četiri principa ili četiri stuba. Evropska unija, otvara svoje tržište u sedam važnih sektora za Zapadni Balkan. Na primer, saradnja na carini, bezgotovinsko plaćanje, nesmetan transport, roming kao kod kuće i drugi sektori koji su važni", rekla je Fon der Lajen.

Kao drugo, navela je da EU traži od Zapadnog Balkana da uzajamno otvori svoja tržišta prema susedima kako bi se ostvarilo zajedničko regionalno tržište Zapadnog Balkan. Fon der Lajen je naglasila da bi takvo zajedničko regionalno tržište Zapadnog Balkana moglo da poveća BDP Zapadnog Balkana za deset odsto. Kao treće, navela je da Zapadni Balkan pristupi jedinstvenom tržištu, dok su četvrti stub investicije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike