Niži roming u EU za zemlje Zapadnog Balkana: Cene će opadati već od naredne jeseni

06.12.2022

14:26

0

To je tek početak procesa do ostvarivanja krajnjeg cilja smanjivanja cena rominga između EU i regiona na približno isti nivo domaćih cijena

Niži roming u EU za zemlje Zapadnog Balkana: Cene će opadati već od naredne jeseni
mobilni telefon/ilustracija - Copyright Unsplash

Značajno smanjenje cena usluga prenosa podataka u romingu (interneta) između ZB i EU treba da počne od 1. oktobra 2023. izjavila je danas u Tirani generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu, kao i da je cilj da on bude potpuno ukinut.

- Cene rominga između ZB i EU će opadati kao lišće naredne jeseni, rekla je Bregu na konferenciji za medije u okviru samita EU-ZB u Tirani, nakon što su jutros telekom operateri iz regiona i EU potpisali Deklaraciju o romingu.

To je tek početak procesa do ostvarivanja krajnjeg cilja smanjivanja cena rominga između EU i regiona na približno isti nivo domaćih cijena, rekla je Bregu.

To praktično znači da će svaki telekom operater iz EU i regiona koji je potpisnik deklaracije razmotriti uvođenje tarifnih planova i mogućnosti manjih maloprodajnih cena za svoje korisnike u romingu u drugim mobilnim mrežama dok će prva značajna smanjenja cena usluga prenosa podataka u romingu stupiti na snagu od 1. oktobra 2023. godine.

Kako je istaknuto, kreatori politika na Zapadnom Balkanu treba da ubrzaju provođenje reformi politika u telekom sektoru, u skladu sa zaključcima Digitalnog samita Zapadnog Balkana 2022, a u cilju stvaranja Zajedničkog regionalnog tržišta regiona i podsticajnijeg poslovnog okruženja.

Ekonomije sa Zapadnog Balkana treba da sprovedu pomenute reforme najkasnije do kraja 2023. godine, naveli su iz Saveta.

Ova je deklaracija rezultat angažmana telekom operatera iz EU i regiona i podrške Evropske komisije, Saveta za regionalnu saradnju, kao i vlasti iz regiona.

Ukidanje rominga na Zapadnom Balkanu dovelo je do nekih značajnih promjena i prema statističkim podacima iz nacrta izveštaja o prometu podataka u romingu, broj korisnika rominga na Zapadnom Balkanu je porastao za 100 odsto.

Kada poredimo drugu polovinu 2021. godine sa prvom polovinom iste godine, broj minuta ostvarenih u odlaznim pozivima povećan je za do 237 odsto, dok su dolazni pozivi povećani za do 173 odsto. Obim saobraćaja podataka je istovremeno povećan za do 459 odsto.

U pitanju je saobraćaj koji su ostvarili korisnici iz Srbije dok su bili u romingu na Zapadnom Balkanu u drugoj polovini 2021. u odnosu na prvu polovinu 2021. godine.

Podsećanja radi, biše od 80 poslanika Evropskog parlamenta uputilo je pismo predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen sa zahtevom da se besplatan roming proširi na Zapadni Balkan.

Inicijativa je pokrenuta od šefice delegacije Narodne partije Austrije (OVP) u Evropskom parlamentu Angelike Vincig, koja je ujedno i glavni pregovarač za produženje besplatnog rominga u EU.

Vincig je, u izjavi agenciji APA, naglasila da veštačke granice na tržištu telekomunikacije moraju biti ukinute, a važan korak na putu ka tome vodi preko proširenja besplatnog rominga na zemlje Zapadnog Balkana.

-Okončanje neopravdane naplate visoke cene za telefonske razgovore i mobilno korišćenje interneta za građane Zapadnog Balkana u EU, i obratno, je važan korak kako bi se dodatno približili ljudi i povećala konkurentnost mobilnih operatera - objasnila je ona.

U pismu se poslanici ističu da podržavaju uključenje Ukrajine u zonu besplatnog rominga EU, kao i da treba fokus usmeriti i na zemlje Zapadnog Balkana.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike