FED je ohrabren, ali ne i zadovoljan: Kamate još mogu naviše

10.11.2023

09:22

0

Autor: R.B.

Predsednik Federalnih rezervi Džerom Pauel kaže da nisu sigurni da su uradili dovoljno u borbi s inflacijom

FED je ohrabren, ali ne i zadovoljan: Kamate još mogu naviše
Predsenik FED-a Džerom Pauel - Copyright AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Federalne rezerve su ohrabrene usporavanjem tempa inflacije ali članovi Komiteta za otvoreno tržište (FOMC) nisu sigurni jesu li učinili dovoljno da održe zamah u obaranju inflacije, rekao je juče predsednik FED-a Džerom Pauel.

Pauel je u obraćanju publici Međunarodnog monetarnog fonda u Vašingtonu, malo više od nedelju dana nakon što je centralna banka SAD izglasala da referentne kamatne stope ostanu nepromenjene, rekao da bi moglo biti još posla u borbi protiv visokih cena, prenosi Seebiz.

- Federalni komitet za otvoreno tržište predan je postizanju stajališta monetarne politike koja je dovoljno restriktivna da s vremenom spusti inflaciju na 2%, nismo uvereni da smo postigli takav stav - rekao je Pauel.

Ova izjava da ta je u uslovima kada je inflacija još uvek znatno iznad FED-ovog dugogodišnjeg cilja ali i znatno ispod svojih najviših nivoa u prvoj polovini 2022. godine.

U nizu od 11 povećanja stopa, što je predstavljalo najagresivnije pooštravanje politike od ranih 1980-ih, Odbor je podigao svoju referentnu stopu od blizu nule do ciljnog raspona od 5,25% do 5,5%.

Pad kor inflacije sa na 4,1% u oktobru, sa pika 6,6% septembra 2022, poklopio se i sa FED-ovim omiljenim meračem inflacije – bazičnim indeksom cena izdataka za ličnu potrošnju. Taj indeks je je pao na godišnju stopu od 3,7%, sa 5,3% u februaru 2022. Šire praćeni indeks potrošačkih cena dostigao je vrhunac iznad 9% u junu 2022. prošle godine.

Pauel je istakao da je inflacija "znatno iznad" onoga što bi Fed želeo videti dok je opisao politiku kao "znatno restriktivnu".

Deonice na berzi su pale nakon govora, a prinosi na trezorske obveznice skočili, iako su bile u padu tokom većeg dela poslednje tri sedmice, podstaknuti većim delom loše primljenom aukcijom 30-godišnje obveznice.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike