Pravo na jednokratnu pomoć od 10.000 dinara imaju i vanredni učenici, a evo ko sve ne može da dobije novac

30.11.2023

21:40

0

Zaključak koji se odnosi na isplatu jednokratne novčane pomoći učenicima srednjih škola donet na osnovu Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom

Pravo na jednokratnu pomoć od 10.000 dinara imaju i vanredni učenici, a evo ko sve ne može da dobije novac
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

Pravo na jednokratnu novčanu pomoć države u iznosu od po 10.000 dinara imaju i vanredni učenici srednjih škola, đaci verskih i vojnih škola, ali ne i oni koji imaju državljanstvo Srbije a školu pohađaju u inostranstvu, kao ni oni koji su upisani u školu radi prekvalifikacije ili dokvalifikacije, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu finansija.

Kada je reč o pravu na pomoć za vanredne učenike u Ministarstvu finansija su precizirali da je zaključak koji se odnosi na isplatu jednokratne novčane pomoći učenicima srednjih škola donet na osnovu Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

„Članom 2. navedenog zakona je propisano da se članom porodice smatra dete koje živi sa roditeljima u zajedničkom domaćinstvu, kao i dete koje ne živi u porodici, a nalazi se na školovanju, do kraja roka propisanog za to školovanje, a najkasnije do navršene 26. godine života, ovo pravo mogu da ostvare redovni i vanredni učenici srednjih škola do navršene 26. godine života“, naveli su iz ministarstva.

Profimedia
 

Što se tiče đaka u verskim, vojnim i internacionalnim srednjim školama naveli su da pravo na novčanu državnu pomoć imaju učenici sa državljanstvom Srbije svih srednjih škola koje na teritoriji Srbije obavljaju delatnost srednjeg obrazovanja i vaspitanja, te shodno tome i đaci navedenih vrsta škola.

Ko sve nema pravo na pomoć države?

Međutim, to što neko dete eventualno pohađa dve srednje škole, recimo redovnu i muzičku školu, ne znači da može da dobije dve naknade.

Pravo na naknadu nemaju ni srednjoškolci koji imaju državljanstvo Srbije, ali srednju školu pohađaju u inostranstvu, jer je jedan od uslova za ostvarivanje prava taj da pohađaju školu koja je u obrazovnom sistemu Srbije.

Na pomoć ne mogu da računaju ni oni koji shodno zakonskom pravu nakon završene srednje škole upišu srednju školu radi prekvalifikacije, dokvalifikacije, specijalističkog ili majstorskog obrazovanja.

Kako objašnjavaju u Ministarstvu finansija, pravo na pomoć ova kategorija učenika nema jer obrazovanje ostvaruju po stečenom srednjem obrazovanju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike