Republički geodetski zavod: Uspešna primena reformi u katastru - odlični rezultati uprkos kritikama

21.11.2023

12:19

0

Tokom prve dve nedelje funkcionisanja novog sistema, u katastru je podneto ukupno 33.028 zahteva

Republički geodetski zavod: Uspešna primena reformi u katastru - odlični rezultati uprkos kritikama
Copyright Republički geodetski zavod

Republički geodetski zavod želi da podeli sa građanima nekoliko značajnih rezultata koji su pokazali da je novi sistem upisa starih isprava u katastar u skladu sa potrebama i navikama građana.

Od 4. novembra 2023. godine, Republički geodetski zavod je prešao na potpuno digitalno podnošenje zahteva za upis starih isprava u katastar preko profesionalnih korisnika - advokata. Tokom prve dve nedelje primene novog sistema, advokati su podneli 3.058 zahteva.

Najinteresantniji podatak je da je više od polovine zahteva, tačnije 55 odsto, podneto van uobičajenog radnog vremena dok je čak 709 predmeta poslato vikendom. Ovo potvrđuje da se novi sistem uspešno prilagodio ritmu i navikama građana omogućivši im da katastar radi 24 sata svih sedam dana u nedelji, dok je advokatima omogućen fleksibilniji i efikasniji rad.

Tokom prve dve nedelje funkcionisanja novog sistema, u katastru je podneto ukupno 33.028 zahteva, od strane brojnih državnih organa, lokalnih samouprava, javnih beležnika, advokata, javnih izvršitelja i drugih. Ukupan udeo ovih zahteva, predatih preko advokata iznosi skoro 10 odsto i predstavlja petostruko povećanje u odnosu na prethodne periode kada je taj udeo iznosio nešto manje od dva odsto.

Uvođenjem ovog sistema, broj advokata - profesionalnih korisnika se povećao na 3.589 i svakog dana se broj novih zahteva za profesionalnog korisnika kreće između 60 i 80.

Novi sistem, iako kritikovan od pojedinaca, je uspeo da demontira stari koruptivni model koji je ograničavao brzinu i efikasnost upisa starih isprava u katastar. Drugim rečima, građani u novom sistemu dobijaju kvalitetnu uslugu čime rešavaju svoje probleme vezane za nepokretnosti koje nisu bile upisane decenijama, umesto dosadašnjeg traženja navodnih "veza" i "kombinacija".

Republički geodetski zavod iskreno zahvaljuje svim građanima na poverenju i razumevanju tokom reformi u vezi sa upisom starih isprava u katastar. Svi postignuti rezultati su deo svetske vizije unapređenja procesa upisa nepokretnosti, čineći ih transparentnijim, efikasnijim i prilagođenim potrebama građana.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike