Vučić: Nekima se možda dozvoli veći stepen deficita budžeta

10.11.2023

14:10

0

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u Parizu, na Mirovnom forumu, gde su pretresane i neke bitne makroekonomske teme

Vučić: Nekima se možda dozvoli veći stepen deficita budžeta
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je danas u Parizu, na mirovnom forumu, pokrenuta i veoma važna tema da se pojedinim zemljama dozvole i nešto više stope deficita ako imaju dovoljno deviznih rezervi, kako bi se obezbedio brži rast, i naglasio da bi to bilo veoma važno i za Srbiju.

- Pokrenuta je prvi put tema, kako da se ponekad nekim zemljama dozvoli nešto viša stopa deficita, ukoliko imaju dovoljno deviznih rezervi kao uspavanog kapitala, kojim bi to mogli da pokriju - rekao je Vučić novinarima u Parizu.

Kada bi tako nešto bilo dozvoljeno, to bi za Srbiju bilo čudesno, istakao je Vučić. Kako je rekao, to bi značilo mnogo mnogo brži rast i ubrzanije stvaranje uslova za neuporedivo viši životni standard nego što je to slučaj bio do danas, naveo je Vučić.

On je dodao da Srbija ima 24 milijarde evra deviznih rezervi.

Srpska Vlada je za 2023. godinu planirala deficit od 2,8% bruto domaćeg proizvoda (BDP) a Budžetom za 2024. planirano je smanjenje na 2,2%, odnosno 197 milijardi dinara.

Po mišljenju Fiskalnog saveta, toliki fiskalni deficit (gotovo 1,7 milijarde evra) jeste i dalje previsok za Srbiju, na šta ukazuje i formula iz fiskalnih pravila, ali je pokmak u dobrom smeru.

Po njoj bi odgovarajući nivo budžetskog deficita Srbije trebalo da bude ispod 1,5% BDP-a. Ipak, budžetom za 2024. napravljeni su određeni pomaci u dobrom smeru.

Tokom 2024. očekuje se i dalje smanjivanje učešća javnog duga u BDP-u (sa 53,3% na 51,7%), tako da se najvažniji fiskalni ciljevi javnih finansija postavljaju na dobru putanju da se ostvare u 2025. godini, rekao je Fiskalni savet u „Oceni Predloga zakona o budžetu Republike Srbije za 2024. godinu“.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike