Ministar Mali: Srpska ekonomija, kao i plate i penzije, rašće i u 2024.

23.10.2023

11:21

0

Autor: R.B.

Ministar finansija u Skupštini obrazlaže predlog budžeta za sledeću godinu

Ministar Mali: Srpska ekonomija, kao i plate i penzije, rašće i u 2024.
Siniša Mali - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas u Skupštini Srbije, obrazlažući predlog državnog budžeta za 2024. godinu, da srpska ekonomija i dalje raste i da je plan da se tako nastavi i u narednoj godini.

Mali je rekao da predloženi budžet obezbeđuje podizanje životnog standarda građana, imajući u vidu povećanja plata i penzija od 1. januara.

Ministar kaže da će plate u javnom sektoru biti veće za 10 odsto, penzije u skladu sa švajcarskom formulom 14,8 odsto, a minimalna zarada za 17,8 odsto.

Penzioneri krajem novembra mogu da računaju i na jednokratnu pomoć od 20.000 dinara.

Prema rečima ministra, prosečna penzija od 1. januara će biti 390 evra.

Istovremeno je istakao da će se nastaviti sa kapitalnim investicijama, odnosno ulaganjima u izgradnju bolnica, auto –puteva, brzih saobraćajnica, za šta je u budžetu za sledeću godinu izdvojeno oko 600 milijardi dinara ili 6,8 odsto BDP-a.

Kao posebno važna izdvojio je tri projekta i to obilaznicu oko Kragujevca, na kojoj će radovi početi narednih nedelja, zatim auto-put Beograd-Zrenjanin-Novi Sad i brzu saobraćajnicu na severu Vojvodine.

Prema njegovim rečima za zdravstvo je izdvojeno 545 milijardi dinara što će biti uloženo za veće plate, ulaganja u lečenje retkih bolesti i lečenje u inostranstvu.

Naveo je da će biti rekordna izdvajanja za poljoprivredu, a biće veće i ulaganje u ekologiju i kulturu.

- Sve ovo pokazuje da želimo da rastemo. BDP će nam ove godine biti iznad 68 milijardi evra, a sledeće godine bi trebalo da bude veći za 3,5 odsto - rekao je Mali.

Dodao je da je stanje javnih finansija stabilno, da na državnom računu ima oko pet milijardi dinara, a da je udeo javnog duga u BDP 51 odsto.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike