Srbija postigla odlične rezultate: Mekgetigan oduševljen nakon sastanka sa Vučićem

30.10.2023

14:24

0

Mekgetigan je naglasio da je Srbija pravovremeno reagovala adekvatnim ekonomskim merama na inflatorne pritiske i dodao da su očekivanja MMF-a da stopa inflacije na kraju godine bude na nivou ili niža od 8 odsto

Srbija postigla odlične rezultate: Mekgetigan oduševljen nakon sastanka sa Vučićem
Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda Donal Mekgetigan istakao je danas u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu da je Srbija postigla odlične rezultate, strogo poštujući preporuke MMF-a i sprovodeći ciljeve definisane aranžmanom sa ovom institucijom. 

O tome, kako je rekao, svedoče rekordne devizne rezerve, dobri rezultati fiskalne politike, visok priliv direktnih stranih investicija, kao i podaci sa tržišta rada o snažnom rastu zaposlenosti, saopštila je služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Mekgetigan je naglasio da je Srbija pravovremeno reagovala adekvatnim ekonomskim merama na inflatorne pritiske i dodao da su očekivanja MMF-a da stopa inflacije na kraju godine bude na nivou ili niža od 8 odsto. 

Govoreći o reformi državnih i javnih preduzeća, predstavnici MMF-a pozdravili su korake preduzete u cilju transformisanja i stabilizacije EPS-a i ukazali na neophodnost ubrzanja restrukturiranja  državnih preduzeća.

Vučić je zahvalio na oceni da Srbija odgovorno sprovodi program dogovoren sa MMF-om.
On je istakao  da je sačuvana makroekonomska stabilnost, kao i dobro poslovno okruženje i dodao da je Srbija, uprkos brojnim izazovima na globalnom tržištu, uspela da očuva ekonomiju, pa čak i da je dodatno ojača.

Odbor direktora MMF-a, na kojem će biti usvojen zaključak o uspešnosti druge revizije aranžmana, biće održan 21. decembra ove godine. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike