Nemačka ekonomija u padu: Mnogo pokazatelja sugeriše da je već u recesiji

24.10.2023

12:06

0

Vrednost PMI indeksa ispod 50 poena ukazuje na kontrakciju ili pad ekonomske aktivnosti

Nemačka ekonomija u padu: Mnogo pokazatelja sugeriše da je već u recesiji
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

Prema najnovijim podacima koje je objavio Markit ekonomiks, ekonomska aktivnost u Nemačkoj beleži kontinuirani pad. Prema preliminarnim procenama, kompozitni indeks menadžera nabavke (PMI) u oktobru iznosi 45,8 poena, što je pad u odnosu na septembarskih 46,4 poena. Ovo je suprotno očekivanjima tržišta, koja su predviđala blagi rast indeksa na 46,7 poena.

Vrednost PMI indeksa ispod 50 poena ukazuje na kontrakciju ili pad ekonomske aktivnosti. Kako se može videti na sajtu S&P global, PMI indeks u sektoru usluga smanjen je na 48,0 poena sa septembarskih 50,3 poena. Međutim, postoji i dobra vest - PMI u proizvodnom sektoru beleži rast, povećavši se na 40,7 poena u odnosu na prethodnih 39,6 poena.

Sajrus de la Rubia, glavni ekonomista Hamburške komercijalne banke, izjavio je da Nemačka ne započinje četvrti kvartal obećavajuće. "Mnogo pokazatelja sugeriše da je Nemačka već u recesiji. Predviđamo pad nemačke ekonomije od 0,4% u četvrtom kvartalu i čak 0,8% do kraja godine", upozorio je de la Rubia. Dodao je i da cene inputa u sektoru usluga u Nemačkoj nastavljaju da rastu brzim tempom, verovatno zbog povećanja cena energenata i pritisaka na rast plata.

Međutim, postoji svetlo na kraju tunela. Rast PMI indeksa u proizvodnji može biti signal za oporavak, s potencijalnim povratkom iznad 50 poena već na početku sledeće godine, optimistično zaključuje de la Rubia.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike