Kotor počinje da naplaćuje obilazak bedema stranim turistima: Poznata je i cena

20.10.2023

16:43

0

Planira se i uvođenje elektroničkog sistema za kupovinu karata, kao i postavljanje videonadzora duž celog bedema, koji predstavlja dragocenost za grad Kotor

Kotor počinje da naplaćuje obilazak bedema stranim turistima: Poznata je i cena
Kotor - Copyright Pixabay

Na sednici Skupštine opštine Kotor, kojom je predsedavao predsednik opštine Vladimir Jokić, doneta je odluka o uvođenju nove takse za strane turiste koji žele da obiđu bedeme. Cena obilaska iznosiće 15 evra. Važno je napomenuti da osobe sa prebivalištem na teritoriji Crne Gore neće biti obavezne da plaćaju ovu taksu.

Sekretar Sekretarijata za lokalne prihode, budžet i finansije, Nebojša Ilić, precizirao je da se očekuje prihod od oko 1,2 miliona evra od takse za obilazak bedema. Takođe, istakao je da bi, ukoliko bi cena ulaznica bila povećana na 15 evra, prihod bio oko 2,5 miliona evra.

Planira se i uvođenje elektroničkog sistema za kupovinu karata, kao i postavljanje videonadzora duž celog bedema, koji predstavlja dragocenost za grad Kotor.

Ilić je zaključio da do sada nije bilo primedbi na održavanje čistoće bedema, ali da svakako postoji prostor za dalje unapređenje njihovog očuvanja.

Pixabay
 

Kotor tradicionalno privlači najveće svetske kruzere, koji dovode na hiljade posetilaca u ovaj grad. Samo u poslednjih sedam meseci, u Luku Kotor uplovilo je 224 kruzera sa 256.822 putnika, što je povećanje od 35% u odnosu na isti period prethodne godine.

Istorija bedema

Kotorski bedemi građeni su od 6. do 19. veka. Približno su dugi oko 4,5 kilometara, na 260 metara nadmorske visine nalazi se brdo Sv. Ivan sa istoimenom tvrđavom.

Tvrđava i bedemi nastali su postepeno tokom vekova, a početak gradnje gradskih zidina se vezuje za rimskog cara Justinijana u 6. veku.

Fortifikacioni kompleks tvrđave i bedema sastoji se iz dve celine. Jednu čine bedemi, koji opasuju staro urbano jezgro, sa pet bastiona i troja vrata za ulaz u grad. Drugu čine bedemi koji se penju istočnom i južnom stranom brda sveti Ivan i sastaju se kod tvrđave na vrhu. Najstariji delovi su uz severna vrata do reke Škurde, i u jugozapadnom delu pored mora.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike