Mali: MMF i Svetska banka prepoznali rezultate Srbije u oblasti finansija i ekonomije

11.10.2023

16:25

0

Svaka institucija u svetu koja nešto znači u oblasti finansija je ovde, poručio je ministar iz Marakeša

Mali: MMF i Svetska banka prepoznali rezultate Srbije u oblasti finansija i ekonomije
Copyright Tanjug/Ministarstvo finansija

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je imao odlične sastanke sa visokim zvaničnicima MMF i Svetske banke, u okviru učešća na Godišnjoj skupštini tih međunarodnih finansijskih institucija, kao i da im je predstavio sve rezultate naše zemlje u prethodnom periodu i da su ih MMF i Svetska banka prepoznali.

Mali je, posle sastanaka sa zamenikom direktora MMF Bo Lijem i potpredsednicom Svetske banke Antonelom Basani, rekao Tanjugu da je skup u Marakešu najvažniji događaj kada su svetske finansije u pitanju.

 

 

"Bilo je veoma važno da se mi pojavimo ovde, s obzirom da svaka institucija u svetu koja nešto znači u oblasti finansija je ovde i da predstavimo ono što je Srbija uradila u prethodnom periodu i ono što radimo trenutno i planove  šta ćemo da uradimo kada je naša ekonomija i privreda u pitanju", rekao je ministar Mali.

Istakao je da je imao sjajan razgovor sa potpredsednikom MMF Bo Lijem, na kome je predstavio šta smo sve mi kroz saradnju sa MMF uspeli da uradimo.

Tanjug/Anđelko Utješanović
 

 

"Ogromne su reforme za nama, imamo i dalje važeći stendbaj aranžman sa MMF i već naredni četvrtak će misija MMF doći u Beograd i ostaće dve nedelje da vidimo šta smo sve uradili po pitanju ciljeva koje smo definisali, i koji nam je plan za dalje", rekao je Mali.

"Razgovali smo i oko toga šta se dešava u globalnoj ekonomiji i koji su izazovi sa kojima se ceo svet suočava, kao i o ovoj krizi oko Izraela i pojasa Gaze, kao i o konfliktu u Ukrajini, energetskoj  krizi. Neki zaključak je da je postalo normalno da se neke nove krize dešavaju iz dana u dan i da je zato veoma važno da gradimo stabilnu ekonomiju, da nam ekonomija raste, da povećavamo plate i penzije, da ne zaustavljemo nijednu investiciju kada su u pitanju autoputevi, škole, bolnice, brze pruge", istakao je Mali.

Naveo je da je upravo to ono što je Srbija uradila, kroz povećanje plata i penezija u realnom iznosu.

Tanjug/Ministarstvo finansija
 

 

Uspeli smo da sačuvamo dohodak građana Srbije i to MMF prepoznaje, što je za nas veoma važno, naglasio je Mali.

Ministar finansija je rekao da je imao, takođe, sjajan , sastanak sa  potpresednicom SB Antonelom Basani i podsetio da SB trenutno ima projekte u Srbiji vredne 4,5 milijarde evra, u oblasti  školstva, infrastrkture, putne i železničke i drugim oblastima.

"Rade sa nama, obezbeđuju nam i finansiranje i tehničku pomoć upravo kako bi Srbija nastavila sa reformama koje smo počeli. Nama je cilj da budemo konkuretniji i atraktivniji i cilj je da imamo najbolje moguće odnose sa svim finansijskim institucijama u svetu. To za nas  znači stabilnost naših javnih finansija. Osim rasta, važno je što imamo i javni dug potpuno pod kontrolom", naveo je Mali za Tanjug.

 

 

Poručio je da smo pokazali da umemo i možemo da znamo da se nosimo sa krizama kao nikada pre, od korone do energetske krize, kada smo prošle godine obezbedili građanima i struju i gas iako su mnogi mislili da to nećemo uspeti, pa sve do sada kada imate neke nove konflikte.
"I dalje Srbija isplaćuje plate i penzije i to uvećane, i nijednu investiciju nismo zaustavili", naglasio je on.

Kazao je da ne postoji investitor koga neće videti tokom boravka na skupu u Marakešu i da će danas popodne imati sastanke sa Bankom  Amerike, JP Morgan i mnogim drugim.

Veliki je broj investitora  koji su ne samo uložili u naše hartije u vrednosti, nego imaju i nameru da to rade, naglasio je Mali.

Kaže da pojedinačne intitucije na sastancima u Marakešu dovode svaka svoje investitore, tako da će imati puno važnih susreta.

"Hoću da predstavim i sve što je Srbija uradil na pravi način, ali takođe i naše planove, mi ne  želimo da stanemo hoćemo i dalje da rastemo, hoćemo da nam rast naredne godine bude 3,5 odsto iako je Nemačka već u recesiji, iako je pet ili šest zemalja EU već u recesiji. Hoćemo da Srbija raste, to nam daje mogućnost da nam rastu i penzije i plate i da se ne zaustavljau investicije. To su poruke i slika koje želim ovde da pošaljem kada je naša zemlja u pitanju", zaključio je Mali.

Tanjug/Anđelko Utješanović
 

 

Ministar će se danas videti i sa direktorom Departmana za Evropu MMF  Alfredom Kamerom, kao i sa predstavnicima BNP Paribas banke,  Saudijskim  fondom za razvoj, Dojče bankom i investicionim fondovima.

Godišnji skup Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda počeo je 9. oktobra u marokanskom gradu Marakešu i traje do 15. oktobra, a održava se u senci novog sukoba na Bliskom istoku.

Na skupu učestvuju ministri finansija i guverneri centralnih banaka iz više od 190 zemalja, a cilj okupljanja je, prema rečima direktorke MMF Kristaline Georgieve, "gradnja mostova ka budućem održivom i inkluzivnom rastu". 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike