Finansijska elita se okupila u Africi: Skup MMF i Svetske banke u Marakešu

09.10.2023

09:34

0

Godišnji skup Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda u marokanskom gradu Marakešu traje do 15. oktobra

Finansijska elita se okupila u Africi: Skup MMF i Svetske banke u Marakešu
Međunarodni monetarni fond - Copyright Profimedia

Svetska banka (SB) i Međunarodni monetarni fond (MMF) održavaju godišnji skup, ovoga puta u Marakešu, u Maroku, gde su se okupili ministri finansija i guverneri centralnih banaka iz više od 190 zemalja.

Cilj okupljanja je, prema rečima direktorke MMF Kristaline Georgijeve, gradnja mostova ka budućem održivom i inkluzivnom rastu.

Na sastancima će se razmatrati globalni izazovi, šta je potrebno da se okonča siromaštvo na planeti, koja su rešenja za zemlje u razvoju, kako podsticati otvaranje novih radnih mesta, digitalnu infrastrukturu i aktivnosti u borbi protiv klimatskih promena.

Učestvuju guverneri centralnih banka, ministri, rukovodioci privatnog sektora, predstavnici civilnog društva, omladinski lideri, predstavnici akademske zajednice...

Očekuje se da će konferencija okupiti više od 10.000 ljudi.

Tabaković i Mali u Marakešu

Delegaciju Srbije u Marakešu predvode guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković i potpredsednikom Vlade i ministar finansija Siniša Mali.

Predstavnici Republike Srbije učestvovaće i na zajedničkom sastanku Konstituence Švajcarske, kojoj pripada Srbija, objavila je Narodna banka Srbije.

Kako se navodi na sajtu Svetske banke, u najvažnije događaje ovog skupa spadaju konferencija za štampu Svetske banke, koja će biti održana 11. oktobra, kao i konferencija MMF dan kasnije.

Sastanak Odbora za razvoj MMF će se održati 12. oktobra, a plenarna sednica skupa u petak, 13. oktobra.

Međunarodni monetarni i finansijski komitet (IMFC) držaće sastanak u subotu 14. oktobra.

Prisutnima će se obratiti predsednik Svetske banke Adžaj Banga, direktorka MMF Kristalina Georgijeva, direktorka UNICEF Ketrin Rasel, marokanska ministarka za energetsku tranziciju i održivi razvoj Lejla Benali, kao i mnogi drugi zvaničnici.

Svetska banka i  MMF doneli su odluku da zajedno sa marokanskim vlastima u toj zemlji, koju je pogodio zemljotres 8. septembra, održi ranije planirani godišnji skup u Marakešu, od 9. do 15. oktobra.

BONUS VIDO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike