Predsednik Republike: Vezani smo za EU, delimo ekonomske probleme

11.10.2023

13:44

0

Problemi sa recesijom u ekonomiji Evropske Unije utiču i na stanje u srpskoj privredi, kaže Aleksandar Vučić

Predsednik Republike: Vezani smo za EU, delimo ekonomske probleme
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da to što je u 10 zemalja Evropske Unije zvanično objavljeno da su u recesiji svakako može da utiče na Srbiju jer je zemlja dobrim delom vezana za EU, iako ove godine nešto manje u trgovinskoj razmeni nego prethodnih.

- Prethodne nešto manje nego pre tri godine ali i dalje ubedljivo najznačajniji partner nam je EU. To je tržište za naše proizvode i zbog brojnih i njihovih, ali i drugih fabrika koje dolaze sa azijskog kontinenta, tako da krajnje tržište i ishodište za tu robu je zapadna Evropa i kada god oni imaju nižu potrošnju i recesiju naravno da mi to osećamo - rekao je predsednik odgovarajući na pitanje novinara da li bi recesija u 10 EU zemalja mogla da utiče i na Srbiju.

Presednik je dodao da Srbija očekuje pristojan rast ove godine koji će biti na nivou onih koji u Evropskoj Uniji imaju najviši rast, ili možda čak više od toga.

- Mi time smanjujemo razliku u stepenu razvoja između nas i njih ali da je situacija jednostavna, posebno posle ovih poslednjih sukoba u Izraelu, naravno da nije, ali šta da radite ne možete da birate vreme u kom živite i ne možete uvek i u potpunosti da utičete na okolnosti kroz koje prolazite - rekao je predsednik.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike