Za veću konkurentnost: Pred poslanicima i izmene Zakona o podsticajima u poljoprivredi

10.10.2023

13:53

0

Minimalna suma za osnovne podsticaje po površini biljne proizvodnje bit će povećana sa 6.000 dinara na 12.000 dinara

Za veću konkurentnost: Pred poslanicima i izmene Zakona o podsticajima u poljoprivredi
Ilustracija - Copyright Profimedia

Nacrt novog Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, koji obuhvata izmene subvencija i premija za mleko, ušao je u skupštinsku proceduru, saopšteno je iz Narodne skupštine Srbije. Osnovni cilj ovog Predloga je podsticanje poljoprivredne konkurentnosti i unapređenje efikasnosti poljoprivredne proizvodnje.

Jedna od ključnih izmena odnosi se na proširenje maksimalne površine obradivog poljoprivrednog zemljišta za koju se može dobiti podsticaj, i to sa prethodnih 20 hektara na novih 100 hektara. Ovakva promena ima za cilj podsticanje većih poljoprivrednih proizvođača da prošire svoju proizvodnju.

Takođe, minimalna suma za osnovne podsticaje po površini biljne proizvodnje bit će povećana sa 6.000 dinara na 12.000 dinara, dok će premija za mleko skočiti sa 10 na 15 dinara po litru.

U skladu s uočenim nepravilnostima u ostvarivanju podsticaja, donosi se i odredba kojom će vlasnik parcele koji ne obradjuje zemlju, ali je uzima podsticaje, biti obavezan da vrati dobijena sredstva plus zatezne kamate. Da bi se takve zloupotrebe sprečile, oni koji obrađuju zemlju koja nije u njihovom vlasništvu, moći će da prijave katastarske parcele.

Dodatno, uslovi za korišćenje podsticaja u stočarstvu postaju precizniji, a uvedene su i promene u definiciji pašnjaka kako bi se uskladili sa drugim važećim propisima. Značajno je i skraćivanje roka za žalbe, što će olakšati i ubrzati isplatu podsticaja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike