Pojavili se lažni sajtovi: Nije stvarno sve što se nudi "na klik"

10.10.2023

07:35

1

Autor: R.B.

Poznatim imenima i navodnim sniženjima privlače korisnike, ali nakon što se plati, ili ne isporuče naručeno ili pošalju pogrešnu robu

Pojavili se lažni sajtovi: Nije stvarno sve što se nudi "na klik"
Ilustracija - Copyright Profimedia

Potrošači su upućeni na dodatni oprez prilikom online kupovine, jer su se pojavili sajtovi koji imitiraju originalne stranice svetski poznatih brendova. 

Ovi lažni sajtovi privlače korisnike navodnim sniženjima, ali nakon što se izvrši plaćanje, ili ne isporučuju naručene proizvode ili šalju pogrešnu robu.

Kako bi se zaštitili od ovakvih prevara, potrošačima se savetuje da provere da li sajt na kojem nameravaju da obave kupovinu ima jasno istaknute podatke o firmi, poput PIB-a imatičnog broja. Ovi podaci su indikator da je reč o legalnom sajtu određene firme.

Među sajtovima za koje je utvrđeno da su sumnjivi nalazi se i /www.caterpillarserbia.com/, kako su naveli na Facebook stranici "Zaštita potrošača". 

 

 

Savetujemo svim građanima da prilikom online kupovine budu posebno oprezni i da uvek dva puta provere sajt na kojem nameravaju da obave transakciju.

Podsetimo, nedavna studija pokazuje da su građani Srbije među najopreznijima prilikom onlajn kupovine u regionu. Čak 52 odsto ispitanika veruje da su sposobni da prepoznaju potencijalne pretnje i prevare na internetu.

Anketa, nazvana „Plaćaj bezbedno“, koju je za kompaniju "Visa" sprovela agencija "Vejkfild riserč 1", obuhvatala je 5.800 punoletnih osoba iz 17 zemalja sveta.

Ispostavilo se da je samo 28 odsto ispitanika iz Srbije doživelo zloupotrebu prilikom onlajn kupovine, što je najniži procenat u poređenju sa svim anketiranim zemljama.

Bonus video 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike